Īsi pirms mazuļa Rūdolfa atrašanas mežā uzieti viņa pēdu nospiedumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neilgi pirms Saulkrastu novadā pazudušā nepilnus trīs gadus vecā Rūdolfa atrašanas mežā uzieti viņa pēdu nospiedumi, notikuma vietā klātesošajiem pastāstīja Zemessardzes 19.nodrošinājuma izlūkošanas vada zemessargs Armands Lūsis, kurš pats kopā ar citiem zemessargiem bija uzgājis šos pēdu nospiedumus.

Kā sacīja Lūsis, tika atrastas «trīs liktenīgas pēdas, kas ļāva noteikt precīzas koordinātas un precīzu virzienu», lai meklēšanu veiktu īstajā teritorijas kvadrantā. Īsi pēc tam zēns pamanīts sēžam zem koka diezgan dziļi mežā - tādā vietā, kurā viņa atrašana meklētājiem iepriekš šķitusi maz ticama.

Zemessargs skaidroja, ka naktī tika meklēts apmēram kilometru prom no tās vietas, kur bērns tika šodien atrasts.

Sākotnēji atrodot pēdu nospiedumus, izbrīnu esot radījis tas, ka bija redzami tikai divi labās kājas pēdu nospiedumi, pastāstīja Lūsis. Taču drīz vien tika atrasts arī kreisās kājas pēdas nospiedums, kas liecināja, ka tās nav dzīvnieka pēdu zīmes. Nesakrita informācija, ka bērnam būtu bijušas apsegtas, nevis kailas pēdas - iemesls bija no sandalēm ārā izspraukušies pirkstu nospiedumi.

Pēc tam, kad izlūkvada kareivis bija atradis bērna pēdas, vairāki brīvprātīgie turpināja tām sekot ar apmācītiem suņiem, žurnālistiem pastāstīja meklētāja Evita.

Kopā ar ģimeni bija garīdznieks, kurš pateicās par cilvēku lūgšanām par bērna atrašanu.

Puisēnu atradusi Sauszemes spēku kājnieku brigādes karavīra seržanta Edgara Stumbra vadītā meklēšanas grupa, kuras sastāvā bija 68 Apmācību rotas karavīri,12 karavīri no 2.kājnieku bataljona un divas civilpersonas.

Kā atzina Lūsis, teritorijas kvadrants, kurā puika tika atrasts, iepriekš nav ticis pārmeklēts. Lai arī citas grupas veikušas meklēšanu tuvumā, cilvēki nav apskatījuši tieši konkrēto kvadrantu.

Vaicāts, vai bērns atrasts kādos brikšņos, zemessargs atbildēja apstiprinoši, attiecīgo vietu raksturojot kā «nekurieni». Sākotnēji bijušas šaubas, vai šajā vietā vispār jāveic meklēšana, jo tur bijusi asa zāle, kurai zēnam būtu apgrūtinoši izlīst cauri. «Bet viņš bija to izdarījis,» sacīja Lūsis.

Pēc pirmajām ziņām par bērna iespējamo atrašanu vairāk nekā 100 cilvēku pie viņa ģimenes mājas sāka gaidīt pozitīvās vēsts apstiprinājumu, ko saņēma vien pēc aptuveni pusstundas no bērna tēva Normunda un Zemessardzes pārstāvja. Klātesošie labās ziņas sveica ar aplausiem un saucieniem «Karavīri malači!». Lūsis uzsvēra, ka par bērnu atrašanu jāpateicas visai komandai, kura bija gatava meklēt 16 stundas.

Meklēšanas darbu koordinēšanai daļa brīvprātīgo izmantoja mobilo aplikāciju, no kuras ziņas par bērna iespējamo atrašanu sākotnēji uzzināja cilvēki, kas lielā skaitā pulcējās pie Rūdolfa ģimenes mājas.

Pēc Rūdolfa atrašanas kāds viņa radinieks zināja teikt, ka bērnam prombūtnes laikā ir piesūkušās četras ērces un viņu sakoduši odi.

Rūdolfa māte patlaban ar savu dēlu devusies uz slimnīcu, savukārt tēvs palicis mājās. Vīrietis prognozē, ka viņa sieva ar bērnu vakarā varēs atgriezties mājās.

Meklēšanas operācijas noslēgumā tēvs pateicās visiem dienestu pārstāvjiem un brīvprātīgajiem par ieguldīto darbu.

Kā novēroja LETA, patlaban meklēšanas grupas pakāpeniski dodas prom no Saulkrastiem.

LETA jau ziņoja, ka divus gadus un astoņus mēnešus vecais Rūdolfs šodien ap plkst.12 tika atrasts aptuveni pusotra kilometra attālumā no pazušanas vietas. Kad Rūdolfu atrada Nacionālo bruņoto spēku karavīrs, puisēns sēdēja mežā zem koka un raudāja.

Vizuāli zēna veselības stāvoklis nebija kritisks, taču zēns nekavējoties tika nodots mediķu aprūpē.

Rūdolfs pazuda ceturtdien vakarā no kādas dārza mājas teritorijas Saulkrastos, dārzkopības kooperatīvā «VEF-Biķernieki».

Zēna meklēšanā iesaistījās gan policija, gan armija un zemessargi, gan arī simtiem brīvprātīgo - atrašanas brīdī Rūdolfu meklēja ap 700 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu