Latvijas Institūts sociālo kustību «#GribuTeviAtpakaļ» uzskata par izdevušos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Institūts (LI) aizsākto sociālu kustību «#GribuTeviAtpakaļ», aicinot Latvijas iedzīvotājus ar personīgu un emocionālu vēstījumu uzrunāt emigrējušos tuviniekus un draugus, uzskata par izdevušos.

Kā sacīja LI direktore Aiva Rozenberga, kustība relatīvi īsā laika posmā kļuvusi ļoti atpazīstama. «Man ir prieks, ka mums ir atgriezusies arī humora izjūta. Katrā ziņā es redzu ļoti lielu atsaucību sociālajai kustībai, kaut tā ir ļoti sāpīga tēma. Mums ir jābūt gataviem, ka no sabiedrības puses būs dažādas atsauksmes,» viņa sacīja.

LI direktore arī norādīja, ka runāts ar dažādām nevalstiskajām organizācijām (NVO), kā arī uzņēmumiem, kuriem trūkst darba roku. Tāpat bijusi saruna ar diasporas skolotājiem, kuri ar lielu atsaucību uztvēruši minēto ideju.

«Viņi jūt, ka ar šo kustību cilvēkus, kuri ir aizbraukuši, mēs uztveram kā līdzvērtīgus. Ir svarīgi ar šiem cilvēkiem sarunāties, uzturēt šo emocionālo saikni, kas ir pats svarīgākais šīs kustības mērķis,» sacīja Rozenberga.

Vaicāta par kustības izmaksām, viņa skaidroja, ka tas ir «mūsu kā darbinieku laiks, kas tiek ieguldīts, kā arī pašu idejas».

Savukārt taujāta, vai kustībai ir plānots piesaistīt vēl kādu dalībnieku, LI direktore skaidroja, ka jau tagad Valsts kanceleja nākusi klajā ar savu piemēru.

«Tāpat esam runājuši ar Pašvaldību savienību. Augusta beigās mēs sāksim sadarbību ar pašvaldībām, dažādos līmeņos runājot par to, kā novadi var veicināt savu starptautisko tēlo, kā arī piesaistīt cilvēkus, kuri aizbraukuši uz Rīgu vai arī Lielbritāniju,» sacīja Rozenberga.

LI sadarbībā ar mākslinieku Egilu Medni arī radījis elektronisku pastkaršu sēriju sociālajai kustībai «#GribuTeviAtpakaļ», piedāvājot iespēju mājaslapā «www.li.lv» to nosūtīt saviem emigrējušajiem tuviniekiem un draugiem.

Taujāta, cik aktīvi šī iespēja tiek izmantota, Rozenberga norādīja, ka tā par šādu iespēju plašāka sabiedrība tika informēta vēl vakar, līdz ar to pašlaik precīzu datu nav.

«Šī ideja ir tikai pašā sākumā, bet arī pati pastkarte, ka kāds par tevi domā, ir ļoti svarīga. Tas ir liels solis, ja cilvēks to spēj izdarīt arī publiski, sociālajos tīklos. Tas ir arī milzīgs darbs ar sevi. Nav nemaz tik viegli publicēt šādas domas,» viņa norādīja.

LI direktore arī norādīja, ka informāciju par kustību savos sociālo mediju kontos ievietojušas Latvijas vēstniecības, turklāt to aktīvi informatīvi atbalstījusi arī Ārlietu ministrija. Tāpat sarunu procesā ir iespējamā sadarbība ar Latvijas Nacionālo bibliotēku.

«Katru dienu uzrunājam potenciālos partnerus, kā arī tie uzrunā mūs. Ja kādam ir vēlme sadarboties, tie ir laipni aicināti,» viņa piebilda.

LI pirms pusotras nedēļas sāka sociālu kustību ar mērķi emocionāli uzrunāt no Latvijas aizbraukušos cilvēkus, vienkāršā veidā viņiem atgādinot: «Jūs esat mums svarīgi, un Latvija vienmēr būs jūsu mājas.»

LI uzskata, ka ir pienācis laiks skaidri pateikt, ka vēlamies redzēt tautiešus atgriežamies Latvijā - tad, kad viņi tam būs gatavi, - bet pagaidām uzturēt ciešākas saites ar Latviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu