Kalnozols par deputātei Čigānei veltītajiem izteikumiem saņem mutisku brīdinājumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izsaka mutisku brīdinājumu Saeimas deputātam Valdim Kalnozolam (ZZS) saistībā ar viņa izteikumiem parlamentārietei Lolitai Čigānei (V).

Sēdes sākumā Čigāne norādīja, ka Kalnozols ir atvainojies un viņai nav nekāda rūgtuma pret savu kolēģi. Tomēr viņa uzskatīja, ka Kalnozola izteikumi ir jāizvērtē, lai nekristos kopējais Saeimas ētikas līmenis.

Pats Kalnozols gan norādīja, ka šī lieta ir nonākusi līdz Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai tāpēc, ka tā ir personīga rakstura. Viņš atkārtoti aicināja Čigāni uz restorānu šo jautājumu izrunāt. Tāpat viņš rosināja Saeimas Kārtības rullī skaidri definēt, kādam būtu jābūt Saeimas komisijas darbam, kā arī kas būtu jādara komisijas vadītājam.

Sēdes laikā deputāte Inga Bite (LRA) norādīja, ka ir noklausījusies konkrētās Eiropas lietu komisijas sēdes audio ierakstu un tajā bijis dzirdams, kā Čigāne, kura ir šīs komisijas vadītāja, Kalnozolam piecas reizes neesot devusi vārdu. Bite sacīja, ka pēc tam, kad deputātam piecas reizes nav ļauts izteikties, viņa izteikumi var būt bija nedaudz neadekvāti.

Savukārt deputāts Gunārs Kūtris (NSL) uzskatīja, ka šajā gadījumā radies pārpratums un Kalnozola izteikumi drīzāk bija jāuzsver kā aicinājums uz sarunu.

Pēc iesaistīto pušu uzklausīšanas deputāti nobalsoja par mutiska brīdinājuma izteikšanu Kalnozolam. Tāpat komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) aicināja Čigāni vadīt komisiju saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, bet Kalnozolam viņš novēlēja izmantot savas deputāta tiesības, tomēr atrast arī īstos vārdus, lai nav jāvēršas Ētikas komisijā.

Kā vēstīts iepriekš, Čigāne uzskata, ka Kalnozols pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa normas, kas izpaudās publiskajā komunikācijā 28.jūnija Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē. Deputāte iesniegumā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai norāda, ka sēdes laikā, diskutējot par Latvijas pozīciju Eiropadomē, Kalnozols vairākkārt izteica «nepamatotus un aizskarošus apgalvojumus».

"Tā vietā, lai izteiktu savu viedokli par nacionālo pozīciju, Kalnozols aicināja: "Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu." Vēlāk Kalnozols norādīja: "Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju." Sēdes nobeigumā Kalnozols izteica šādu lūgumu: "Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani," teikts Čigānes iesniegumā.

Pēc deputātes vēršanās komisijā Kalnozols Čigānei ir atvainojies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu