Aicina apmaksāt piena maisījumus zīdaiņiem, kuri dzimuši ar HIV inficētām mātēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Atbalsta grupa inficētajiem HIV un AIDS slimniekiem «Agihas» lūdz Veselības ministriju sākot no 2017.gada nodrošināt finansējumu piena maisījumiem zīdaiņiem, kuri dzimuši HIV pozitīvajām mātēm un AIDS slimniecēm, šodien ziņo laikraksts «Neatkarīgā».

Lai izslēgtu iespēju, ka mazulis inficēsies ar HIV, mātēm neiesaka bērnus barot ar savu pienu. «Agihas» uzsver, ka mātes piena aizstājēji reāli samazina inficēšanas gadījumu skaitu. Pašlaik šos piena maisījumus biedrība ģimenēm nodrošina projekta ietvaros par ziedojumu naudu, taču tās pietiek tikai šim gadam. Veselības ministrija biedrībai atbildējusi, ka priekšlikumu no valsts budžeta finansēt piena maisījumu iegādi zīdaiņiem iekļāvusi tā sauktajās jaunajās politikas iniciatīvās.

«Grūtniecēm, kurām ir HIV, tiek nodrošināta ārstēšana, lai bērns neinficētos, viņam piedzimstot, arī valsts apmaksā zāles, taču ir viena nianse, par ko valsts nav padomājusi. Mātes nedrīkst dot bērniem savu pienu, lai viņi neinficētos ar HIV, taču speciālo piena maisījumu valsts budžets neapmaksā,» stāsta «Agihas» vadītājs Andris Veiķenieks.

Pagājušajā gadā 129 sievietēm atklāja HIV, tās ir gados jaunas sievietes, kurām var būt bērni. 2015.gadā 73 sievietēm ar HIV piedzima 75 bērni, kuriem ir jānodrošina piena aizstājējs, proti, tie ir mazuļi, kuri nav inficējušies no mātes. Kopumā Latvijā ir 70 bērni ar HIV, trīs no viņiem piedzimuši šogad. Lai zīdaiņi neinficētos ar HIV, ļoti svarīga ir HIV profilakse -pirmkārt, lai sieviete, kurai ir HIV, laikus vērstos pie ārsta, saņemtu ārstēšanu un lai pasargātu bērnu no infekcijas.

Pašlaik piena maisījumu iegādi finansē ziedojums no Latvijas valsts mežiem sadarbībā ar «ziedot.lv».

Provizoriskās piena maisījumu nodrošināšanas izmaksas ir 25 000 līdz 30 000 eiro gadā. Šī nav pirmā vēstule ar šādu lūgumu Veselības ministrijai, taču pagājušajā gadā, neraugoties uz morālu idejas un projekta atbalstu, nauda šim mērķim netika atrasta. 2015. gadā īpašos piena aizstājējproduktus astoņos mēnešos saņēma 54 HIV pozitīvās māmiņas - kopumā 56 bērni, šogad - jau 70 mazuļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu