Pēc Juraša intervijas par kukuļa piedāvājumu ierosina kriminālprocesu par valsts noslēpuma izpaušanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saistībā ar jūlijā žurnālā «Ir» publicēto informāciju par miljonu eiro liela kukuļa piedāvājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītājam Jurim Jurašam ir sākts kriminālprocess - taču nevis tādēļ, lai izmeklētu KNAB vadības iespējamo bezdarbību, bet gan par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski, raksta žurnāls «Ir».

Kukulis Jurašam piedāvāts pērn oktobrī un viņš par to oficiāli informējis KNAB vadītāju, taču nekāda redzama rīcība nav sekojusi,

iepriekš vēstīja žurnāls.

Kā informējusi prokuratūra, 29.jūlijā prokurors ir sācis kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. «Izmeklēšanas interesēs nekāda papildu informācija netiks sniegta. Šis kriminālprocess izmeklēšanai nodots Drošības policijai,» informēja prokuratūrā.

Drošības policijā (DP) žurnālam apstiprināja, ka

no Ģenerālprokuratūras ir saņemts kriminālprocess par valsts noslēpuma izpaušanu.
Ņemot vērā, ka lietas materiāli ir slepeni, arī DP atturas no sīkākiem komentāriem.

Jurašs žurnālam «Ir» paudis viedokli, ka ierosinātais kriminālprocess ir absurds. Viņaprāt, tā ir KNAB un Ģenerālprokuratūras pretreakcija uz viņa publiskoto informāciju par piedāvāto kukuli un amatpersonu prettiesisko bezdarbību, turpat gadu neveicot izmeklēšanu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu.

Viņš uzskata, ka abas valsts iestādes kopīgi meklē ieganstus, lai vērstos pret trauksmes cēlājiem,

demonstrētu «kārtējo juridisko šedevru un likuma interpretācijas paraugstundu», lai attaisnotu savu ilgstošo bezdarbību.

«Esmu pārliecināts, ka likumu neesmu pārkāpis,» pauž Jurašs, norādot uz likuma «Par valsts noslēpumu» 5.panta 4.punktu, kas nosaka - aizliegts piešķirt valsts noslēpuma statusu un ierobežot pieejamību informācijai par korupcijas gadījumiem un amatpersonu nelikumīgu rīcību.

«Šobrīd notiekošais atgādina Krievijā un citās totalitārās valstīs notiekošo,

kur pret tiem, kas norāda uz korupciju un valsts amatpersonu prettiesisko rīcību, tiek piemērotas represijas un rosinātas krimināllietas, lai apklusinātu, iebiedētu un atturētu potenciālos trauksmes cēlājus no aktīvas rīcības,» uzskata Jurašs.

Viņš uzsver, ka kopš publiskā paziņojuma pagājis mēnesis, viņš ar oficiālu iesniegumu vērsies arī prokuratūrā, taču viņa rīcībā joprojām nav informācijas, ka būtu sākts kriminālprocess, kura gaitā notiktu aktīva izmeklēšana.

«Grūti iedomāties, kas vēl man būtu jāizdara, lai tiktu sākta izmeklēšana un manis paustā informācija netiktu ignorēta,»

norāda Jurašs.

Uz jautājumu, vai ir pārbaudīta informācija par KNAB amatpersonu iespējamo bezdarbību kukuļa piedāvājumā Jurašam, Ģenerālprokuratūras preses dienestā otrdien «Ir» informēja, ka par to notiek pārbaude un sīkāka informācija netiks sniegta.

Jurašs iepriekš žurnālam apgalvojis, ka

viņam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai VAS «Latvijas Dzelzceļš» bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi,

par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods. Pēc Juraša teiktā, par šo kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi.

Tāpat iepriekš vēstīts, ka jūlija beigās Jurašs saņēmis KNAB priekšnieka parakstītu rīkojumu, kurš paredz, ka tiek izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar viņu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu