Apinis: Katru dienu Latvijā pāragri mirst 17 cilvēki

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Katru dienu Latvijā aptuveni 17 cilvēki mirst pāragri, kas nozīmē, ka nepieciešams veikt ieguldījumus valsts veselības sistēmā, pēc dalības valdības slēgtajā sēdē, kurā tiek runāts par nākamā gada budžetu, žurnālistiem sacīja Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidents Pēteris Apinis.

Viņš skaidroja, ka veselības ministres Andas Čakšas prasītie papildu 41 miljoni eiro valdības solītajiem 35 miljoniem, ir paredzēti rindu mazināšanai nozarē un akūtu problēmu risināšanai. Apinis norādīja, ka situācija nozarē nav laba un viņš cerot uz ministres spēju piesaistīt papildu finansējumu, kas esot ļoti nepieciešams, lai risinātu esošās problēmas un panāktu, ka cilvēki nemirst tādā apjomā kādā šobrīd. Viņš gan norādīja, ka pagaidām neesot indikāciju, ka valdība papildu finansējumu varētu atrast.

Tāpat LĀB prezidents skaidri neatbildēja uz jautājumu, vai pacientiem nākamgad veselības pakalpojumu pieejamība uzlabosies. Viņš atkārtoti norādīja, ka cer uz Čakšas spējām vadīt veselības nozari.

Jau vēstīts, ka Čakša ir izteikusies - pat atvēlot visus fiskālajā telpā pieejamos līdzekļus veselībai, nebūtu iespējams segt visas nozares akūtās problēmas. Veselības ministrija (VM) ir iesniegusi pieprasījumu par papildu nepieciešamo finansējumu no fiskālās telpas - 41,3 miljoni eiro, ar ko varētu segt tikai pašus akūtākos pieprasījumus. Lai sasniegtu to veselības aprūpei atvēlēto budžeta līmeni, ko kā minimālo slieksni efektīvas veselības sistēmas uzturēšanai rekomendē starptautiskās organizācijas, proti, 12% no valsts budžeta, papildus esošajam finansējumam nepieciešami 220 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu