Jurašs apsver kandidēšanu uz KNAB priekšnieka amatu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nesen Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Jaroslava Streļčenoka no KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieka amata atbrīvotais Juris Jurašs apsver iespēju pieteikties konkursā uz biroja priekšnieka amatu, lai gan cerības uz apstiprināšanu izvirzīšanas gadījumā esot niecīgas.

«Es par to domāju,» norādīja Jurašs, taču, ņemot vērā Latvijas politisko konjunktūru, politisko spēku attieksmi, atsevišķu politiķu publiski pausto, tai skaitā «smagos noziegumos apsūdzētas personas» viedokli, «man liktos utopiski, ja man būtu cerības».

Šobrīd vienīgais publiski zināmais cilvēks, kurš paziņojis, ka kandidēs uz KNAB priekšnieka amatu, ir pašreizējais biroja priekšnieks Streļčenoks. Valsts kancelejā aģentūra LETA noskaidroja, ka līdz piektdienai neviens nebija izrādījis interesi par savas kandidatūras pieteikšanu, taču, kā liecina pieredze, vadošiem amatiem pieteikumi tiek saņemti pēdējās dienās pirms pieteikšanās termiņa.

Saistībā ar jūlijā žurnālā «Ir» publicēto informāciju par miljonu eiro liela kukuļa piedāvājumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvo izstrāžu daļas vadītājam Jurim Jurašam ir sākts kriminālprocess - taču nevis tādēļ, lai izmeklētu KNAB vadības iespējamo bezdarbību, bet gan par Juraša rīcību, izpaužot šo informāciju publiski. Kriminālprocesu izmeklē Drošības policija (DP), kura nekādus komentārus nesniedza, taču Jurašs aģentūrai LETA apliecināja, ka izmeklētājam jau piektdien sniedzis liecības. Viņam aizdomās turētā statuss šobrīd nav noteikts, taču piemērots statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess.

«Ceru, ka DP esmu saprotamā valodā izskaidrojis, cik absurda ir šīs lietas ierosināšanas fakts, jo manas publiski minētās ziņas (par kukuļa piedāvājumu) nevar būt valsts noslēpums. Turklāt absurdi ir tas, ka esmu prokuratūru un KNAB informējis par paveiktu noziegumu, bet nav desmit mēnešus nekādas reakcijas un ir pieļauta iespējamā amatpersonu bezdarbība. Tā vietā mani grib saukt pie atbildības par to, ka esmu uzdrošinājies par to publiski runāt,» uzsvēra Jurašs.

Jurašs atgādināja, ka jau divas reizes savā karjerā KNAB uzņēmēji viņu mēģinājuši piekukuļot un viņš zina procesu, kā rīkoties, lai korumpanti tiktu saukti pie atbildības. Abas reizes viņš rīkojies atbilstoši kārtībai un informējis atbildīgās amatpersonas par šādu faktu un abas reizes ir sekojusi atbilstoša reakcija. LETA arhīvs liecina, ka Jurašu savulaik mēģināja piekukuļot farmācijas uzņēmējs Vladimirs Labazņikovs, kurš par savu nodarījumu saņēma divus gadus cietumā. Vēl vienā lietā par mēģinājumu piekukuļot Jurašu tiesas process vēl nav noslēdzies.

Jurašs sola aizstāvēt savas tiesības, nepieciešamības gadījumā viņš vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kur Latvijas valstij noteikti nebūšot izredžu uz uzvaru. Sāktais kriminālprocess par valsts noslēpuma izpaušanu esot Streļčenoka vadītā KNAB revanšs pret viņu, jo esmu «viņiem sagādājis problēmas par nereaģēšanu uz kukuļa piedāvāšanas faktu».

Jurašs vēlreiz apliecināja, ka līdz pat šim brīdim neviens ne no KNAB, ne prokuratūras nav izvaicājis par apstākļiem, kas saistās ar kukuļa piedāvāšanas faktu. Ar katru dienu cerības likumīgā kārtā pierādīt šo noziegumu paliekot arvien mazākas.

Jau ziņots, ka 29.jūlijā prokurors ir sācis kriminālprocesu par valsts noslēpuma apzinātu izpaušanu. Šis kriminālprocess izmeklēšanai nodots DP.

Jurašs žurnālam «Ir» arī apliecināja, ka pārkāpumu nesaskata, norādot uz likuma «Par valsts noslēpumu» 5.panta 4.punktu, kas nosaka - aizliegts piešķirt valsts noslēpuma statusu un ierobežot pieejamību informācijai par korupcijas gadījumiem un amatpersonu nelikumīgu rīcību.

Jurašs iepriekš žurnālam apgalvojis, ka viņam piedāvāts vienu miljonu eiro liels kukulis, lai VAS «Latvijas Dzelzceļš» bijušā vadītāja Uģa Magoņa kriminālprocess tiktu pārkvalificēts no kukuļdošanas uz tirgošanos ar ietekmi, par ko likumā paredzēts daudz maigāks sods. Pēc Juraša teiktā, par šo kukuļa piedāvājumu atbilstoši iekšējai kārtībai viņš informējis KNAB priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku, taču nekāda izmeklēšana, vismaz pēc viņa rīcībā esošās informācijas, par notikušo nav sekojusi.

Tāpat iepriekš vēstīts, ka jūlija beigās Jurašs saņēmis KNAB priekšnieka parakstītu rīkojumu, kurš paredz, ka tiek izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar viņu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem amatiem un vakantajiem amatiem KNAB. Šāds rīkojums izdots saistībā ar birojā nesen veikto reorganizāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu