Spiegošanas riska dēļ atteiksies no karavīru vārdu un atalgojuma publicēšanas internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabinets šodien atbalstīja grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas paredz Aizsardzības ministrijai (AM) turpmāk nepublicēt internetā karavīru amatu, atalgojumu un vārdus.

Valsts pārvaldes iekārtas likums nosaka, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes interneta mājaslapā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksāto atalgojuma summu, ja likums nenosaka citādi.

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) profesionālā dienesta karavīrs ir uzskatāms par valsts amatpersonu. Līdz ar to katru mēnesi AM interneta mājaslapā publicē pilnu NBS profesionālā dienesta karavīru sarakstu, minot karavīra vārdu, uzvārdu, amatu un izmaksātā atalgojuma summu.

Tomēr, kā valdībai skaidroja AM, ņemot vērā pašreizējo starptautisko ģeopolitisko situāciju, ir nepieciešams pārskatīt un ierobežot informācijas publicēšanu par karavīriem, jo šāda informācija atvieglo ārvalstu izlūkošanas darbību Latvijā.

Kaut gan karavīru amatu saraksts nav klasificēts dokuments, ņemot vērā NBS vienību standartizēto struktūru, karavīru amata nosaukumu publiskošana ļauj netieši iegūt informāciju par bruņoto spēku kaujas spējām, kuras ir uzskatāmas par valsts noslēpuma objektu.

AM norāda, ka karavīri kā amatpersonas katru gadu aizpilda amatpersonas deklarācijas, kuras Valsts ieņēmumu dienests publicē elektroniskā veidā. Līdz ar to sabiedrībai un kontrolējošām iestādēm ir pieejama informācija par karavīriem.

AM sagatavotie grozījumi vēl būs jāapstiprina Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu