Baidens: Trampa izteikumus par Baltijas valstīm nav jāņem vērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

ASV prezidenta amata kandidāta no Republikāņu partijas Donalda Trampa izteikumi saistībā ar Baltijas valstu neaizstāvēšanu nav jāņem vērā, otrdien pirms tikšanās ar Baltijas valstu prezidentiem teica ASV viceprezidents Džo Baidens.

Viņš uzsvēra, ka ASV ir gatava nodrošināt NATO līguma 5.panta izpildīšanu nepieciešamības gadījumā, norādot, ka grib, lai visi to saprot. Viņš arī norādīja, ka tiks pastiprināta bruņoto spēku klātbūtne Baltijas valstīs. «Esam pilnībā apņēmušies īstenot saistības, kuras esam uzņēmušies,» teica ASV viceprezidents.

«Gribu, lai ir pilnībā skaidrs. Visiem cilvēkiem Baltijas valstīs. Mēs - ASV - esam apņēmušās pildīt NATO līguma 5.pantu. Mēs sakām to, ko domājam. Mēs nekad neesam atteikušies no jebkādām savām saistībām. Mūsu svētais gods ir no tā atkarīgs. Dažreiz mēs kaut ko dzirdam no otras partijas prezidenta kandidāta – tas nav jāņem vērā. Viņš nesaprot. Abas politiskās partijas ir apņēmības pilnas pildīt visas saistības, kuras esam uzņēmušies Varšavas samitā,» teica Baidens.

Viņš norādīja, ka nav patiesi uzskati, ka ASV kaut kādā veidā vēlētos aiziet no Baltijas reģiona. «Mūsu klātbūtne tiks pastiprināta. Patiesībā - Krievijas pierobežā būs vairāk NATO partneru. Mēs esam 100% apņēmušies pildīt savas NATO saistības, īpaši Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu,» uzsvēra ASV viceprezidents.

Baidens teica, ka viņam ir liels gods būt Latvijā un ka šī ir vēsturiska diena. Viņš minēja, ka atceras Baltijas ceļas notikumus, kad vēl bija jauns senators.

Saistībā ar gaidāmo tikšanos ASV viceprezidents teica, ka ar Baltijas valstu prezidentiem pārrunās dažādas tēmas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā uzturas ASV viceprezidents Džo Baidens.

Tāpat ziņots, ka Tramps intervijā laikrakstam «The New York Times» Ohaio štata Klīvlendas pilsētā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums». «Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā,» teica Tramps. Viņš teica, ka gadījumā, ja citas NATO dalībvalstis būtu pakļautas uzbrukumam, viņš vispirms novērtētu šo valstu ieguldījumu Ziemeļatlantijas aliansē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu