Kučinskis: Baidens sola ASV palīdzību Latvijas energodrošības nodrošināšanā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Amerikas Savienoto Valstu viceprezidents Džo Baidens, tiekoties ar Latvijas premjerministru Māri Kučinski (ZZS) apliecinājis ASV vēlmi un gatavību Latvijai palīdzēt nodrošināt energodrošību un neatkarību, žurnālistiem sacīja Kučinskis.

«Mēs pārrunājām daudz iekšējās lietas. Es pieņemu, ka drošības jautājumi vairāk tika pārrunāti ar Baltijas valstu prezidentiem. Jāatzīst, ka ASV ļoti rūpīgi seko līdzi tam, kas notiek pie mums. Baidenam bija liela interese par mūsu pieteiktajām reformām izglītības un veselības aizsardzības jomās kā ļoti svarīgos nosacījumos stabilas nākotnes nodrošināšanā,» sacīja Kučinskis.

Premjers stāstīja, ka ASV ir ļoti ieinteresētas Latvijas energodrošības nodrošināšanā, kā arī gāzes tirgus liberalizācijā. «Lai mēs būtu ne tikai patērējošā valsts, bet arī, izmantojot savus resursus, varētu iet tālāk,» sacīja Kučinskis. Runāt par gāzes tirgus liberalizāciju bijusi ASV viceprezidenta iniciatīva.

Jautāts par ASV piedāvāto sašķidrinātās gāzes piegādi Latvijā, Kučinskis uzsvēra, ka nopratis - ASV ir patiesa interese risināt šo jautājumu. To apliecinājis arī tas, ka Baidens jautājumu iekļāvis sarunā. Pēc Kučinska teiktā, minētais jautājums nav tikai amatpersonu sarunas līmenī pārspriests temats. To varot uztvert kā pozitīvu signālu, ka sliktākajā gadījumā Latvija var rēķināties kaut vai ar ASV ekspertīzi un palīdzību savas energoefektivitātes nodrošināšanā. Premjers otrdien arī saviem ministriem norādījis, ka ir ļoti maz laika, lai pieņemtu lēmumu par gāzes tirgu un jautājumiem par Inčukalna gāzes krātuvi un pārvadiem. Esot jāizvēlas optimālais variants un ārējo ekspertu iesaiste ir tikai atbalstāma.

«Solījums bija palīdzēt Latvijai nonākt situācijā, kad mēs esam pilnībā droši par savu energoefektivitātes neatkarību,» klāstīja Kučinskis.

Premjers ar ASV viceprezidentu pārrunājis arī nepieciešamās reformas tiesību sistēmā un maksātnespējas jautājumus, kā arī arī korupcijas risku novēršanu. Uzmanība pievērsta arī Latvijas banku sektoram, kur ar ASV palīdzību 12 Latvijas bankās notiekot auditi. Premjers uzsvēra, ka šie procesi iniciēti līdz ar Latvijas dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), kas licis Latvijai «stipri sasparoties». Baidens gan apzinoties cik ilgu laiku aizņem reformu īstenošana, un tas «neesot vienas dienas jautājums».

«Manuprāt Baidena vizīte bija ļoti nepieciešama, runājot par dažāda veida drošības jautājumiem,» tikšanos raksturoja premjers. Kučinskis arī apliecināja, ka ASV viceprezidents norādījis - neskatoties uz ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteicieniem, Latvija var paļauties uz ASV palīdzību militārās drošības nodrošināšanā un ASV būs Latvijas sabiedrotais neatkarīgi no citiem jautājumiem.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā Rīgā ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens, kuram paredzēta tikšanās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī ar ar triju Baltijas valstu prezidentiem. ASV viceprezidentam paredzētas arī divpusējās tikšanās ar Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Kučinski. Viesojoties Rīgā, paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu