Vējonis: Baidena vizīte ir iespēja parādīt, ka Baltijas valstis pilda savas NATO saistības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Viesojoties Latvijā, ASV viceprezidentam Džo Baidenam ir lieliska iespēja pārliecināties, ka visas trīs Baltijas valstis pilda savas saistības pret NATO, uzskata Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents uzsver, ka dalība NATO ir gan privilēģija, gan arī atbildība, aģentūru LETA informēja Prezidenta preses dienestā. «Vizīte ir lieliska iespēja ASV pusei pārliecināties par Baltijas valstu nopietno attieksmi gan pret savām saistībām NATO, gan arī savu drošību,» pauda Vējonis.

Tikšanās laikā viņš Baidenam uzsvēris Latvijas apņemšanos pilnībā nodrošināt visas uzņemošās valsts saistības sabiedroto spēku klātbūtnei Latvijas teritorijā.

Vienlaikus prezidents norādīja, ka Eiroatlantiskajai kopienai ir jāsaskaras ar daudziem izaicinājumiem, kas pierāda, ka par drošību ir jādomā nepārtraukti un šis darbs nekad netiks uzskatīts par pabeigtu. Kā piemēru viņš minēja Krievijas rīcību. «Krievija ir pārkāpusi kārtību, kas balstīta uz starptautiski saistošiem noteikumiem, un turpina to neievērot. Krima joprojām ir nelikumīgi anektēta, un Austrumukrainas destabilizācija ir satraucošs pierādījums tam, ka Krievija atkal vēlas redzēt Eiropu, kas sadalīta ietekmes sfērās,» uzsvēris prezidents.

Tāpat par nepieciešamību turpināt rūpēties par drošību liecina vardarbīgā ekstrēmisma pieaugums dienvidu reģionos, kur grupējums «Islāma valsts» rada draudus ne tikai plašam Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas reģionam, bet arī alianses valstīm. Šādās situācijās NATO Varšavas samita uzsvaram uz atturēšanu un kolektīvo aizsardzību ir nepārvērtējama nozīme, uzskata Vējonis.

Baidenam tikšanās laikā izteikta pateicība gan par viņa personisko ieguldījumu Baltijas valstu uzņemšanai NATO, savulaik strādājot ASV senatora amatā, gan kopumā par ASV nemainīgo atbalstu Baltijas valstu drošības stiprināšanā. Vējoņa ieskatā ASV karavīru un militārās tehnikas klātbūtnei Baltijas valstīs ir ārkārtīgi svarīga simboliska un praktiska nozīme.

Vējonis pauda gandarījumu, ka ASV ir gatavas padziļināt sadarbību ar Baltijas valstīm plašākā drošības izpratnē, ietverot zemes, gaisa un jūras telpas aizsardzību, robežu drošību, kiberdrošību, enerģētisko drošību un noturību pret dažādiem apdraudējumiem.

«ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte Latvijā atkārtoti apstiprina pastāvošo stratēģisko aliansi starp Baltijas valstīm un ASV. Atbildot uz arvien neparedzamāko globālo drošības situāciju, mēs kopīgi paužam apņēmību padziļināt mūsu sadarbību, lai stiprinātu mūsu reģiona drošību un stabilitāti,» sacīja Vējonis.

Šodien Baidena un visu trīs Baltijas valstu prezidentu tikšanās laikā parakstīta kopīga deklarācija, kurā atkārtoti apliecināta visu pušu stratēģiskā alianse. «Saskaroties ar neparedzamu drošības vidi, mēs apņemamies padziļināt mūsu sadarbību un mūsu centienus garantēt drošību un stabilitāti reģionā NATO kolektīvās aizsardzības pieejas ietvaros,» teikts dokumentā.

Tāpat pausta apņemšanās nodrošināt, ka ASV drošības palīdzības un atturēšanās pasākumi, tai skaitā ASV Eiropas iedrošināšanas iniciatīva, un pastāvīgi nozīmīgi Baltijas valstu ieguldījumi būtu savstarpēji papildinoši. Tādējādi tiks garantēts, ka tie efektīvi atbalsta NATO atturēšanās un kolektīvās aizsardzības nostāju, kā arī veicina nacionālo un reģionālo drošību un noturību. Savukārt Baltijas valstis no savas puses atkārtoti apstiprina savu apņemšanos piešķirt nepieciešamos valsts budžeta līdzekļus aizsardzības jomai.

Dokumentā izteikts solījums visām četrām valstīm regulāri tikties, lai apspriestu galvenās kopīgās un individuālās prioritātes aizsardzības un drošības jomā, koncentrējoties uz aizsardzību uz zemes, gaisā un jūrā, robežu drošību, likumu izpildi un valsts noturību pret dažādiem apdraudējumiem.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā ieradies ASV viceprezidents Baidens. Līdz šim jau ir notikušas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vakarā viņš Latvijas Nacionālajā bibliotēkā teiks uzrunu baltiešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu