ASV viceprezidents lepojas ar būšanu brīvā un neatkarīgā Latvijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no LTV video

ASV viceprezidents Džo Baidens ir lepns būt brīvā un neatkarīgā Latvijā. Uzrunā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) viņš norādīja, ka Latvija ir civilizāciju krustpunkts, tilts starp Rietumiem un Austrumiem. «Neraugoties uz to, latviešiem ir sava pašapziņa un valoda, un viņi ir pelnījuši tādu pašu cieņu, kā citas tautas,» teica Baidens.

ASV viceprezidents kā piemēru minēja latviešu folkloras motīvus par Gaismas pili, kuru Latvijai ir izdevies uzcelt no jauna. «Esmu lepns būt brīvā un neatkarīgā Latvijā,» teica Baidens. ASV viceprezidents uzsvēra, ka Baltijas iedzīvotāji ir iedvesmojuši lielu daļu pasaules, tostarp arī viņu, pirms 27.gadiem piedaloties Baltijas ceļā.

Baidens atkārtoti uzsvēra, ka ASV nekad nav atzinusi Baltijas okupāciju.

«ASV neatzīst ietekmes sfēras. Neatkarīgām valstīm ir tiesības izvēlēties savus sabiedrotos, savus ceļus,»

teica amatpersona.

«Baltijas valstu ciešanas okupācijas laikā, ļāva degt neatkarības dzirkstelei. Tad, kad Rīgā vai Tallinā, vai Viļņā neplīvoja Baltijas valstu karogi, tie plīvoja ASV galvaspilsētā Vašingtonā,» sacīja Baidens. Viņš norādīja, ka pēc neatkarības atgūšanas Baltijas valstīm izdevies izveidot demokrātiskas sabiedrības, sasniegt ekonomisko un politisko stabilitāti un «no jauna izgudrot» sevi.

ASV viceprezidents Džo Baidens, viesojoties Rīgā, pavēstīja, ka ASV Austrumeiropā, ieskaitot arī Baltiju, kopumā ir gatavas izvietot 4,2 tūkstošus karavīru papildu jau NATO Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem.

Viņš paskaidroja, ka karavīri Baltijas valstīs piedalīsies vairākos desmitos dažādu mācību. Kopumā tā būs viena mehanizētā brigāde, kopā ar militāro aprīkojumu un tehniku.

«Maskavai ir jāzina - mēs domājam to, ko mēs sakām. Mēs vienmēr atbildēsim visiem izaicinājumiem.

Eiropā notiek agresija, un mēs esam gatavi uz to reaģēt. Uzbrukums vienam - ir uzbrukums visiem,»

uzsvēra Baidens.

ASV viceprezidents atgādināja, ka Vašingtona jau tagad aktīvi sadarbojas ar Baltijas valstīm bruņojuma ziņā, tā, piemēram, Igaunija ir iegādājusies «Javelin» prettanku raķetes, bet Latvijas armija jau apgūst ASV radiolokatorus «Sentinel».

Vienlaikus Baidens atgādināja, ka NATO nekad nav bijusi vienvirziena iela. «Mēs [ASV] esam stipri tad, kad Eiropa ir droša un stabila,» teica viceprezidents.

«Draudzība starp Baltijas valstīm un ASV ir mūžīga,» teica Baidens, norādot, ka

ASV NATO līguma 5.pantu uzskata par «savu svētu apņemšanos».

Viņš atkārtoti veltīja pārmetošus vārdus ASV prezidenta amata kandidātam no Republikāņu partijas Donaldam Trampam, sakot, ka

viņa izteikumi saistībā ar Baltijas valstu neaizstāvēšanu nav jāņem vērā.

ASV viceprezidenta runa LNB (LTV1 Video)

Jau vēstīts, ka otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā Rīgā ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens, kuram paredzēta tikšanās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī ar ar triju Baltijas valstu prezidentiem. Tāpat ASV viceprezidentam bija paredzētas arī divpusējās tikšanās ar Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Kučinski, un paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem.

Eiropas vizītes ietvaros no 22.līdz 25.augustam Baidens apmeklēs arī Turciju un Zviedriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu