Piedalies debatēs: Vai skolas gaitas būtu jāsāk jau sešu gadu vecumā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis atkal cēlis galdā ieceri pazemināt obligāto skolas sākšanas vecumu no pašreizējiem septiņiem gadiem uz sešiem. Līdz šim ekspertu atbalstīto, bet sabiedrībā ne pārāk populāro ideju realizēt nav izdevies, taču kā būs šoreiz?

Balso un izsaki viedokli portāla TVnet debašu sadaļā!

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā sešgadniekus uz skolu saukt pēc diviem gadiem - sākot ar 2018./2019.mācību gadā. Šadurskis izceļ ekonomisko aspektu, proti, Latvijā esot pārāk maz cilvēku darbspējīgā vecumā, tāpēc nevaram atļauties turēt skolas solā jauniešus līdz 19 gadu vecumam.

Izglītības eksperte Zane Oliņa debatēs min vēl vienu iemeslu: «Sešgadīgiem bērniem ir nepieciešami un viņi ir gatavi lielākiem intelektuāliem izaicinājumiem, patstāvīgai izziņas darbībai nekā viņi pašlaik saņem.» Oliņa arī norāda, ka aptuveni trešdaļā skolu jau pašlaik tiek apmācīti arī piecus un sešus gadus veci bērni, tātad pieredze jau ir. Pāreja uz jauno modeli nebūs iespējama bez atbilstošas sagatavošanās un resursu ieguldīšanas.

Savukārt biedrības «Vecāki par izglītību» pārstāve Silvija Titova-Meijanorāda, ka sešgadniekam atbilstošāka ir bērnudārza vide, turklāt būtisks ir jautājums par pieskatīšanas funkciju, ko tie veic arī pēc mācību nodarbībām. Viņa jautā, vai un kā darbam ar sešgadniekiem tiks sagatavoti sākumsskolas pedagogi un vai skolās fiziski pietiks vietas vēl vienai klašu grupai.

Kā domā tu? Piedalies ar viedokli un balsojumu TVnetdebašu sadaļā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu