Rosina medicīnas studentus ārstniecības iestāžu darbā iesaistīt pēc 3.kursa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Medicīnas studentu asociācijas (LMSA) pārstāvji rosina veselības ministri Andu Čakšu izvērtēt iespēju ārstniecības studentus pēc 3.kursa pārbaudījumu nokārtošanas iesaistīt ārstniecības iestāžu darbā, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Ceturtdien Čakša tikās ar LMSA pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos medicīnas izglītības jautājumus.

Pārrunājot medicīnas izglītības kvalitātes jautājumus asociācijas pārstāvji rosināja izvērtēt iespējas iesaistīt ārstniecības programmas studentus pēc 3.kursa pārbaudījumu nokārtošanas ārstniecības iestāžu darbā. Viņi norādīja, ka tas atvieglotu gan ārstniecības iestāžu darbību, gan arī ļautu studentiem iegūt praktiskās zināšanas pacientu aprūpē. Veselības ministre apliecināja, ka jāvērtē forma, kādā studentus varētu iesaistīt, bet kopumā atzina, ka šāda iespēja ir tikusi diskutēta speciālistu vidū.

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par medicīnas studiju pilnveides procesu gan pamatstudiju, gan rezidentūras laikā. Ņemot vērā, ka pamatstudijas topošajiem ārstiem nodrošina gan Rīgas Stradiņa universitāte, gan Latvijas universitāte, pēc kā abu augstskolu absolventi ir tiesīgi kandidēt uz valsts apmaksātu rezidentūru, tika apspriesta vienota eksāmena ieviešanas iespēja, kā arī vienotas uzņemšanas komisijas darbības nodrošināšana, stājoties rezidentūrā.

Tāpat tika apspriests arī jautājums par rezidentūras organizāciju un jauno ārstu motivēšanu strādāt ne tikai Rīgā, bet arī reģionos. Čakša uzsvēra, ka šogad valsts apmaksātais rezidentūras vietu skaits ir palielināts par 30 vietām un arī nākamgad ir plānots palielināt rezidentūras vietu skaitu. Vienlaikus ministre pauda, ka VM uzdevums ir raudzīties uz ārstu pieejamību visā Latvijā, līdz ar to noteikti nosacījumi jaunajiem ārstiem pēc valsts apmaksātas rezidentūras pabeigšanas saglabāsies.

Jau ziņots, ka Čakša uzskata, ka būtu jānodrošina rezidentūra visiem medicīnas studentiem, kuri pabeidz sesto kursu. «Ļoti gribētos lai medicīnas studenti, kuri pabeidz sesto kursu varētu uzsākt mācības arī rezidentūrā, lai nebūtu tā, ka mēs maksājam par studiju vietām un pēc tam nenodrošinām iekļūšanu rezidentūrā, ņemot vērā, cik ļoti mums ir vajadzīgi jaunie speciālisti gan Rīgā, gan reģionos» pauda Čakša.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu