Vairumā Eiropas valstu skolā sāk iet no sešiem gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Lielākajā daļā valstu skolas gaitas bērni sāk no sešiem gadiem, liecina «Eurydice» apkopotā informācija. Vienlaikus katrā valstī ir atšķirīgas lietas, kuras jāmācās bērniem, piemēram, pirmajā klasē.

Latvijā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis piedāvā sešgadniekus uz skolu saukt pēc diviem gadiem - sākot ar 2018./2019. mācību gadu. Šadurskis izceļ ekonomisko aspektu, proti, Latvijā esot pārāk maz cilvēku darbspējīgā vecumā, tāpēc nevaram atļauties turēt skolas solā jauniešus līdz 19 gadu vecumam.

«Eurydice» sniegtā informācija liecina, ka skolā no sešiem gadiem bērni dodas Vācijā, Francijā, Itālijā, Rumānijā, Lihtenšteinā, Slovēnijā un vairākas citās valstīs. Vienlaikus valstis, kurās skolas gaitas sāk no septiņiem gadiem, ir krietnā mazākumā - līdzīgi kā Latvijā, skolas gaitas no septiņiem gadiem sāk bērni Igaunijā, Lietuvā un citās valstīs.

Biedrības «Vecāki par izglītību» pārstāve Silvija Titova-Meija norāda, ka sešgadniekam atbilstošāka ir bērnudārza vide, turklāt būtisks ir jautājums par pieskatīšanas funkciju, ko tie veic arī pēc mācību nodarbībām. Viņa jautā, vai un kā darbam ar sešgadniekiem tiks sagatavoti sākumskolas pedagogi un vai skolās fiziski pietiks vietas vēl vienai klašu grupai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu