Patvēruma meklētāju veselības aprūpi plāno finansēt no valsts maciņa

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrija (VM) plāno veselības aprūpi patvēruma meklētājiem finansēt no valsts budžeta līdzekļiem, liecina Ministru kabinetā (MK) iesniegtie grozījumi noteikumos «Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība».

Noteikumos paredzēts iekļaut punktu, kas ārstiem, kuri sniedz veselības aprūpes pakalpojumus patvēruma meklētājiem, piešķir tiesības izrakstīt nosūtījumu uz valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu vai izrakstīt ambulatorai ārstēšanai paredzētās no valsts budžeta līdzekļiem kompensējamās zāles un medicīniskās ierīces. VM norāda, ka ar attiecīgā punkta iekļaušanu noteikumos, tiks nodrošināts rīcības plānā nostiprinātais pienākums, nodrošināt patvēruma meklētājiem valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.

Turklāt grozījumi paredz arī iekļaut patvēruma meklētājus no pacientu iemaksas atbrīvoto iedzīvotāju kategoriju sarakstā.

Noteikumu grozījumu projektā iekļauts punkts, kas paredz veikt sākotnējo veselības pārbaudi visiem patvēruma meklētājiem, kas izmitināti patvērumu meklētāju izmitināšanas centrā «Mucenieki». Sākotnējo veselības apskati nodrošinātu Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) nākamajā darba dienā pēc patvēruma meklētāja izmitināšanas Muceniekos un piecu darba dienu laikā veiktu obligāto plaušu rentgenogrammu. Sākotnējās veselības apskates laikā medicīnas darbinieks noskaidro, vai personai nav sūdzību par veselības stāvokli un, nepieciešamības gadījumā, veic papildus pārbaudes. Izmaksas par sākotnējo veselības apskati patvēruma meklētājiem sedz Iekšlietu ministrija (IeM). Turklāt, ja patvēruma meklētājam, kamēr tas uzturas patvēruma meklētāju centrā, rodas veselības problēmas, viņš var apmeklēt ģimenes ārstu, kas sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, kuru izmaksas arī sedz IeM.

Savukārt VM sedz izmaksas par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ko patvēruma meklētājs saņem, kad viņš neuzturas patvēruma meklētāju centrā vai arī, ja patvēruma meklētāju centra ģimenes ārsts nosūta patvēruma meklētāju sekundāro veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai. Savukārt, lai nodrošinātu veselīgu vidi un infekcijas slimību epidemioloģisku uzraudzību noteikumos paredzēts iekļaut valsts apmaksātas analīzes humānā imūndeficīta vīrusa infekcijas (HIV/AIDS) un B hepatīta noteikšanai patvēruma meklētājiem.

Pamatojoties uz IeM sniegto informāciju, veselības aprūpes pakalpojumu izmaksu segšanai, ko sastāda pirmreizējās veselības apskates un turpmāko patvēruma meklētājiem nodrošināmo veselības aprūpes pakalpojumu, zāļu (izņemot kompensējamā szāles) un medicīnisko ierīču (izņemot kompensējamās ierīces) izmaksas, tiks izvērtētas iespējas piesaistīt Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus.

Vienlaikus ar grozījumiem precizēts arī tas veselības aprūpes pakalpojumu apjoms, ko patvēruma meklētājiem apmaksā no veselības aprūpei paredzētajiem valsts budžeta līdzekļiem. Noteikumi paredzēs, ka aizturētajiem atvēruma meklētājiem veselības stāvokļa pārbaudes un sanitāro apstrādi, kā arī citus veselības aprūpes pakalpojumus, kurus nesedz no veselības aprūpei paredzētajam valsts budžeta līdzekļiem, sedz IeM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu