Brīvostas šefs Loginovs no tēva - zvejnieka mantojis «Maybach»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iespaidīgs autoparks, desmitiem tūkstošu eiro skaidrā naudā un dāsni dāvinājumi – tas viss atrodams Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova deklarācijās, izpētījis Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Pirms diviem gadiem Loginovs no tēva mantojumā saņēmis arī luksusa automašīnu «Maybach».

Ne tikai Loginovs, bet arī viņa sieva, kā arī citi ģimenes locekļi strādā vai kādu laiku strādājuši Brīvostā. Darbs ostā ģimenei ir finansiāli ienesīgs. Tā kā pārējiem Loginova ģimenes locekļiem amatpersonu deklarācijas nav jāiesniedz, nav zināms, kāda ir Loginovu ģimenes bagātību kopējā vērtība, kurš un kādā veidā to ieguvis. Loginova tēvs Viktors, kurš bijis zvejnieks, pirms diviem gadiem dēlam atstāja mantojumu. Tā vērtība pārsniedza 700 tūkstošus eiro. Tostarp Loginovs no 87 gadus vecā tēva mantoja luksusa automašīnu «Maybach».

Atšķirībā no Loginova Brīvostai šis nav bijis tik veiksmīgs laiks. Pēdējos gados pamatīgi samazinājies ostā apkalpoto prāmju pasažieru skaits. Tāpat kopš 2014. gadā par desmit procentiem sarukuši pārkrauto kravu apjomi. «Jā, bet nu labi, tas viens miljons pie 40 neko neizsaka un nav jau tāds ievērības cienīgs,» par kravu samazinājumu nosaka Loginovs. Viņaprāt, visticamāk, uzmanību nebūtu jāpievērš ne pret viņu celtajai apsūdzībai, ne policijā sāktajam kriminālprocesam. Iespējams, lai novērstu uzmanību no konstatētajiem faktiem, šobrīd tiek uzsvērta asā vārdu apmaiņa Loginova un valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas starpā. Taču pārkāpumus Brīvostas darbībā savulaik atklājusi arī kāda cita iestāde – Konkurences padome.

«Brīvostas pārvalde, kurai bija savs velkoņu pakalpojumu sniedzējs, kā atvasināta publiska persona darīja visu iespējamo, lai konkurentus neielaistu šajā tirgū, lai varētu gūt konkurences priekšrocības savai Rīgas brīvostas flotei. Pārkāpums izpaudās, piemēram, atsakoties ilgstoši slēgt līgumu ar PKL floti, neizsniedza licences,» uzskaita Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. Brīvosta sākotnēji negribēja piekrist Konkurences padomes atklātajiem pārkāpumiem. Tā lēmumu apstrīdēja tiesā. Tomēr zaudēja. Rezultātā Brīvostai nācās piekāpties Konkurences padomei un pārtraukt velkoņu pakalpojumu sniegšanu. Tāpat tai bija jāsamaksā sods vairāk nekā 600 tūkstošu eiro apmērā (622 363,40 EUR). Taču arī šoreiz Loginovs uz «De facto» jautājumiem pēc būtības neatbild, tā vietā ar apvainojumiem vēršas pret Konkurences padomes priekšsēdētāju: «Šitā te vadītāja Ābrama, man liekas, ka izliekas, ka viņai ir augstākā jūras izglītība kaut kāda. Viņa sāk izteikt savu viedokli par to, ka velkoņi nepareizi tiek izmantoti, ka tos nepareizi pielieto. Es brīžiem domāju, kāpēc es mācījos desmit gadus navigāciju, un vai viņiem kādam ir attiecīga izglītība?»

Valsts kontrole aprēķināja, ka soda naudās un ar pārkāpumiem saistītās tiesvedībās Brīvosta zaudējusi vairāk nekā vienu miljonu eiro. Taču tas neesot vienīgais izšķiestais miljons. Brīvosta par miljonu eiro kādam uzņēmumam Krievu salā «uzdāvinājusi» noliktavu. Tāpat tūkstošus maksājusi par darbiem firmām, kas bija jāizdara pašiem Brīvostā strādājošajiem.

Pēc nepilna mēneša Loginovam būs jāstājas tiesas priekšā. Viņš apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, veicot, iespējams, nelikumīgus ziedojumus. Tomēr Brīvostas valde ir pārliecināta, ka Loginovs nav noziedzies un Brīvosta viņa dēļ nav cietusi. «Ja mēs runājam par Liepājas jūrskolu, tad pretim ir akti. Tie ir attiecīgi materiālie ieguldījumi. Ja runājam par ostas maksājumu Fukušimā cietušajiem, tad to ir veikušas visas pasaules ostas. Tas nav uzskatāms par ziedojumu. Tas ir maksājums Sarkanajā Krustā,» nostāju skaidro Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētājs, Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR).

Loginovs bauda pamatīgu politisko atbalstu. Bijuši vairākkārtēji mēģinājumi Brīvostas pārvaldnieku no amata gāzt, taču vienmēr tie izrādījušies nesekmīgi. Arī šoreiz uzrādītā apsūdzība neesot iemesls, lai Loginovs darbu neturpinātu. Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) norāda, ka jāsagaida tiesas lēmums, savukārt Loginova darbs «jāvērtē valdei, vai viņš tiek galā, un jāpieņem attiecīgi lēmumi».

Brīvostas valdē ir četri pārstāvji no Rīgas domes un tikpat daudz no ministrijām, kas saistītas ar nozari.

Atalgojums no Rīgas Brīvostas pārvaldes 2015. gadā

Andris Ameriks

53 658,41 EUR

Mihails Kameņeckis

50 810,34 EUR

Nils Ušakovs

50 810,34 EUR

Vadims Baraņņiks

45 418,08 EUR

Baiba Bāne

50 810,34 EUR

Artis Stucka

45 418,08 EUR

Baiba Broka

45 438,08 EUR

Jānis Baiks

Lielākajai daļai valdes locekļu, izņemot Ameriku un Finanšu ministrijas valsts sekretāri Baibu Bāni, atalgojums Brīvostā bija lielākie pērn gūtie ienākumi. Katrs valdes loceklis vidēji mēnesī saņēmis apmēram četrus tūkstošus eiro pirms nodokļu nomaksas. Turklāt darbs valdē visiem bijis vien papildu pienākums. Brīvostas valdi vieno nevēlēšanās publiski atklāt, kāpēc katrs personīgi balsojis par Loginova palikšanu amatā. Neviens tā īsti Loginovu neslavē, bet tajā pašā laikā nepārmet kļūdas vai iespējamos noziegumus. «Pēdējais balsojums par Leonīdu Loginovu bija, ka visi astoņi cilvēki atbalsta viņa palikšanu amatā,» norāda Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis, Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa»). Savukārt Rīgas brīvostas pārvaldes valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Vadims Baraņņiks («Saskaņa») pauž, ka «prokuratūrai ir sava vīzija, sava argumentācija ir Loginova kungam. Manuprāt, tā argumentācija ir diezgan stipra.» Arī Rīgas brīvostas pārvaldes valdes locekle, Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne vien nosaka, ka «tur, kur ierosinātas tiesvedības, tiesa pieņems savu lēmumu. Es domāju, tas arī tad būs izpildīts». Pats Loginovs uz «De facto» jautājumu, «kāpēc viņam 18 gadus izdevies saglabāt amatu», atbild īsi: «Es nezinu. Droši vien es visiem patīku!»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu