Paplašina pretterorisma vienību «Omega» - uzņem jaunus darbiniekus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Katrs terorakts Eiropā sīki un smalki tiek analizēts Latvijas policijas slepenākajā nodaļā – pretterorisma vienībā «Omega». Tiek pētīta teroristu uzvedība, likumsargu rīcība – arī kļūdas. Reaģējot uz saspringto situāciju Eiropā, «Omega» Latvijā ne tikai pastiprinājusi savu materiāli tehnisko bāzi, bet arī paplašina savas rindas un izsludina jaunu darbinieku uzņemšanu, pirmdien vēstīja LTV «Panorāma».

Lai kļūtu par «Omegas» kaujinieku, ar labu fizisko formu vien nepietiek - jāiztur arī baiļu pārbaude.

Tagad, pēc terora aktiem Briselē un Nicā, arī Latvijā, par spīti tam, ka terora draudu līmenis saglabājas zems, svarīgos objektus «Omegas» kaujinieki patur savā tēmēklī katru dienu. Šie speciālisti tiek iesaistīti pilsētā, cilvēki viņus pat neredz, norāda Valsts policijas Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Juris Šulte, kura pakļautībā darbojas šī specvienība.

«Mēs pievēršam kritiskajiem objektiem īpašu uzmanību, mēs analizējam katru terora aktu Eiropā un mācāmies no tā, jā, «Omegai» ir pēc tam pastiprināta materiāli tehniskā bāze un mēs meklējam jaunus darbiniekus,» raidījumam sacīja Šulte.

«Omega» neatklāj to, cik daudz ir vakanču, - arī tas ir valsts noslēpums. Iepriekšējā atlasē interesi izrādīja 90, pieteicās 47 pretendenti. No viņiem puse izturēja psiholoģiskos testus, izgāja medicīnisko komisiju un stājās uz pārbaudījumu līnijas. Bez fiziskās sagatavotības «Omegas» kaujiniekiem pārbauda arī baiļu robežu - testē bailes no augstuma, šaurām, slēgtām telpām, trokšņa. Rezultātā no 24 tikai pieci tika uzņemti «Omegas» rindās. Atalgojums «Omegā» neatšķiras no atalgojuma Kriminālpolicijā, par īpašām operācijām ir piemaksas. Darbs «Omegā» drīzāk esot aicinājums.

Pārrunas ar pašnāvniekiem, drošība augstu amatpersonu valsts vizīšu laikā, ķīlnieku atbrīvošana - mēs par «Omegu» zinām tikai tik, cik viņi grib, lai mēs zinātu. «Omegas» bāzes vieta ir slepena, treniņi nenotiek atklāti, un kaujinieku sejas parasti sedz melnas maskas.

Viņi ir snaiperi, alpīnisti, sapieri, ūdenslīdēji, pārrunu vedēji. Vienībā ir ne tikai puiši, bet arī sievietes. Kaujinieki paši atzīst, ka, tikai pārvarot bailes, spējuši izturēt pārbaudījumus un sākt darbu «Omegā».

Tam, ko dara viņu bijušie darbinieki, vadība seko arī pēc «Omegas» kaujinieku došanās izdienas pensijā.

«Šī augstā latiņa, taktika ir valsts noslēpums. Protams, mēs sekojam, mums jāzina, ko viņi dara, ja mēs esam izaudzinājuši snaiperus, - ko viņi dara, kur strādā, dzīvo,» piebilda Šulte.

Vairāki karjeru drošības jomā turpina, piemēram, Monako, apsargājot karaliskās ģimenes locekļus. Citi, bijušie sportisti, strādā par treneriem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu