Pārskata atsevišķus krīzes laikā samazinātos zobārstniecības tarifus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/Conor Lawless

Valdība šodien apstiprināja Veselības ministrijas (VM) sagatavotās izmaiņas Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā, kas paredz palielināt atsevišķus tarifus par valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšanu.

VM norāda, ka valsts apmaksātu zobārstniecības pakalpojumu pieejamība ar katru gadu samazinās, jo daudzas ārstniecības iestādes, kas līdz šim sniedza šādus pakalpojumus, neturpina līgumu ar Nacionālo veselības dienestu (NVD), norādot, ka noteiktais valsts apmaksājamo pakalpojumu tarifs nesedz visas pakalpojumu izmaksas.

Ministrijā skaidro, ka speciāli izveidota darba grupa analizēja pašreizējos zobārstniecības pakalpojumu tarifus un secināja, ka 2009.gadā saistībā ar valsts ekonomisko situāciju tie tika ievērojami samazināti un līdz šim brīdim nav paaugstināti, lai gan zobārstniecībā lietojamo materiālu cenas ir būtiski paaugstinājušās.

Līdz ar to nolemts palielināt atsevišķus zobārstniecības tarifus, kā arī izslēgt atsevišķas manipulācijas no valsts apmaksāto manipulāciju apjoma. Kopumā šāda tarifu palielināšana gadā prasīs papildu 753 337 eiro.

Vienlaikus grozījumi arī paredz, ka turpmāk, ģimenes ārstam izbeidzot līgumattiecības ar valsti, NVD viņa pacientus piereģistrēs pie cita ģimenes ārsta. Kā norāda VM, šos pacientus piereģistrēs pie tā ārsta, kurš pārņem iepriekšējā ģimenes ārsta praksi vai darbības pamatteritoriju. Līdz šim NVD gaidīja pusgadu, līdz piereģistrēja pacientu pie jauna ģimenes ārsta, ja pacients pats to nebija izdarījis.

Vienlaikus grozījumi paredz noteikt, ka pacientam ģimenes ārsta maiņas rezultātā ir tiesības izvēlēties citu ģimenes ārstu.

Tāpat līdz šim gadījumos, kad ģimenes ārsta prakse izbeidza līgumattiecības ar NVD saistībā ar ģimenes ārsta aiziešanu pensijā, atlaišanas pabalstus praksē nodarbinātām personām izmaksāja ģimenes ārsta prakse no saviem līdzekļiem. Grozījumi paredz, ka šo kompensāciju segs NVD gadījumā, ja cits ģimenes ārsts pārņems pacientu aprūpi attiecīgajā ģimenes ārsta darbības pamatteritorijā. Tas nepieciešams, lai veicinātu jaunu ģimenes ārstu ienākšanu attiecīgajā teritorijā.

Bez jau minētā grozījumi paredz patvēruma meklētājiem veikt HIV/AIDS un B hepatīta testus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu