Viens no DP iztaujātajiem «Airsoft» spēles dalībniekiem sūdzas par elektrošoka lietošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Viens no spēles «Airsoft» dalībniekiem, kuru brīvdienās saistībā ar notikumiem Ozolnieku novada Cenu pagastā iztaujāja Drošības policija (DP), sūdzas par elektrošoka un fiziska spēka lietošanu.

Kā pastāstīja viens no pasākuma dalībniekiem Sergejs Rosļikovs, DP pret dalībniekiem esot izmantojusi elektrošoku, turklāt tas esot lietots nopratināšanas laikā. Pēc viņa teiktā, fizisku spēku pret viņu personīgi izmantoja minimāli, bet vienu reizi policisti viņa galvu atsita pret betona grīdu.

Rosļikovs pastāstīja, ka «visvairāk ticis» vienam no komandas kapteiņiem - pret viņu esot ticis izmantots fizisks spēks, «turklāt diezgan nopietni». «Tajā pašā laikā bija tāda kā paraugiekaustīšana - pārējiem lika klausīties un iegaumēt,» tā stāstīja Rosļikovs.

Viņš arī norādīja, ka

pasākuma dalībnieki vērsās slimnīcā, lai fiksētu «iekaustīšanas pēdas», proti, miesas bojājumu pēdas,

savukārt patlaban ir sagatavota vēstule ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram ar lūgumu pie atbildības saukt konkrētas personas.

Savukārt DP informēja, ka tā pielietoja fizisku spēku tikai tādēļ, lai nodrošinātu DP darbinieku likumīgu prasību izpildi atbilstoši likuma «Par policiju» prasībām.

Kā ziņots, šajās brīvdienās Ozolnieku novada Cenu pagastā DP veica pārbaudi par vairākiem militāros formas tērpos ģērbtiem «Airsoft» spēles aktīvistiem, bet neviena persona netika aizturēta.

DP reaģēja uz iegūto informāciju par iespējamu ārvalstu militāro grupējumu formās tērptu bruņotu personu pulcēšanos Cenu pagastā,

tāpēc DP veica pārbaudi personu pulcēšanās vietā, aptaujājot 26 personas.

Pārbaudes rezultātā tika konstatēts, ka šīs personas ir tā sauktās «Airsoft» kustības aktīvisti. Vairāki no viņiem bija ģērbušies līdzīgos militāros formas tērpos, ko izmanto Krievijas bruņotie spēki, un bija ekipēti ar «Airsoft» ieročiem, kas vizuāli ir identiski kaujas šaujamieročiem. Aptaujas rezultātā tika noskaidrots, ka starp šī pasākuma dalībniekiem ir vairākas personas, kuras iepriekš bija nonākušas DP redzeslokā saistībā ar atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai ārpolitikai.

Pēc veiktajām pārbaudēm un aptaujām neviena no personām netika aizturēta

«Vienlaikus DP vērtējumā šis gadījums vēlreiz aktualizē nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu «Airsoft» spēļu organizēšanā. Latvijā patlaban nav efektīva normatīvā regulējuma, kas reglamentētu militārās simulācijas spēles un tajās izmantoto elektropneimatisko ieroču apriti. DP ir konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kur tiek lietoti «Airsoft» ieroči, faktiski tiek izmantotas militāri-taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai. Bez efektīva kontroles mehānisma pieaug risks, ka militāri-taktisku apmācību Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm,» skaidroja DP.

DP arī norādīja, ka

papildu riskus rada arī militārajās simulācijas spēlēs lietoto «Airsoft» ieroču vizuālā līdzība ar īstiem kaujas ieročiem,

kas savienojumā ar spēlēs izmantotiem ārvalstu militāro organizāciju formas tērpiem rada konfliktsituāciju potenciālu un ilgstošā periodā mazina sabiedrības modrību par bruņotu, neidentificējamu militārpersonu klātbūtni publiskās vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu