Ārsti gatavi aknu transplantācijai; budžets - nē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

24 gadus vecā Baiba Barone, par kuras veselību cīnās Stradiņa slimnīcas ārsti, kļuvusi par mūsu veselības aprūpes sistēmas kārtējo ķīlnieci. Viņai steidzami nepieciešama aknu transplantācija. Stradiņa slimnīcas ārsti ir gatavi to veikt, taču valsts nespēj par šo operāciju samaksāt un neiekļauj apmaksājamo pakalpojumu grozā. Tādēļ Baibas dzīvības glābšanai tiek lūgts 50 000 eiro liels ziedojums.

Rīt Baibai Baronei ir 25. dzimšanas diena. Viņa sapņoja to svinēt mājās, taču veselības stāvoklis ir pasliktinājies tik ļoti, ka viņu augu diennakti uzrauga Stradiņu intensīvās terapijas nodaļas ārsti, vēsta LTV Panorāma.

Baiba Barone, paciente: - Grūti, ļoti grūti. Viss sāp, apnicis, ļoti gribas uz mājām.

Baibai ir ļoti reta saslimšana, Bad-Čiari sindroms. Nosprostotu aknu vēnu dēļ orgāns netiek pietiekami apasiņots. Bojājumi ir tik plaši, ka vienīgā izeja ir aknu transplantācija. Tartu klīnikas ārsti uzņēmušies šo operāciju veikt, un Baiba jau vesta Igaunijā uz pārbaudēm.

Baiba Barone, paciente: - Man tā operācija būs vēl sarežģītāka, jo aknās ir stents. Bet igauņi uzņēmušies, ticu, ka viss būs labi.

Baibas mamma Stradiņos strādā par sanitāri.

Ar viņas sanitāres algu tie 50 000 eiro, cik igauņu ārsti prasa ģimenei par aknu transplantāciju, ir prātam netverama summa.

Māra Barone, Baibas mamma: - Kad ieskaitīsim to naudu, mūs liek aktīvās gaidīšanas rindā, kas nav tik gara, 2-3 cilvēki.

Sirdis un nieres Latvijā transplantē, Stradiņu ārsti jau vairākus gadus ir gatavi arī aknu pārstādīšanai

Pirmā operācija notika jau pirms pieciem gadiem. Šīs programmas vadītājs Latvijā ir pietiekami skeptisks par iespēju ātri sagaidīt aknas Igaunijā, kur populācija un attiecīgi arī donoru skaits ir mazāks nekā pie mums.

Jānis Vilmanis, galvenā ārsta vietnieks ķirurģijas jautājumos: - Man ir bijuši vairāki pacienti, neviens nav sagaidījis Igaunijā diemžēl. Viss ir izdarīts, bet mums to liedz!

Pēc medicīnas dokumentācijas sakārtošanas jau šā gada vidū mūsu mediķi bija gatavi sākt aknu pārstādīšanu Latvijā.

Anda Čakša, veselības ministre: - Jā, mums nav tam naudas!!!! Ieliekot jaunu pakalpojumu esošā budžeta ietvaros, mēs atņemam rindu kādam citam.

- Vai nākamgad būs?

Anda Čakša: - Nē, esošā budžeta ietvaros nē.

- Bet ko Baibai darīt?

Anda Čakša: - Lai cik tas sāpīgi būtu, ir jālūdz ziedot.

Ārsti atzīst, ka Baiba nevar ziedojumus gaidīt bezgala ilgi. Meitenes tuvinieki un draugi jau saziedojuši viņai 12 000 eiro no nepieciešamajiem 50 000, un nu ziedojumu akcija turpinās portālā ziedot.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu