Divu gadu laikā jālikvidē ventilācijas šahtās ievadītie virtuves gaisa nosūcēji

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Jaunie Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka Latvijā divu gadu laikā - līdz 2019.gada 1.janvārim - dzīvokļu īpašniekiem ir jālikvidē ventilācijas šahtās ievadītie virtuves gaisa nosūcēji, raksta «Neatkarīgā».

Jaunie noteikumi paredz, ka «daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam ir aizliegts pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves».

Šajā gadījumā runa ir par virtuves nosūcējiem virs gāzes plītīm. Uzstādot virs tām gaisa nosūcēju, tā izejošā caurule parasti ir ievadīta virtuves sienā tuvākajā pieejamā caurumā, kas bieži ir mājas kopējā ventilācijas sistēma.

Noteikumos uzsvērts, ka ēku un dzīvokļu īpašniekiem jāparūpējas, lai telpā, kurā atrodas gāzes iekārta, ir nodrošināta dabiskā ventilācija, proti, pastāvīga gaisa apmaiņa un gāze noplūšanas gadījumā neuzkrātos telpā. Taču noteikumos nav paskaidrots, kā tieši tas jāizdara, un versijas ir visdažādākās - no mazas papildu ventilācijas restītes virs nosūcēja ievada ventilācijas šahtā līdz pat būvprojekta saskaņošanai izvada pārvietošanai cauri mājas sienai vai gāzes plīts nomaiņai pret elektrisko.

Ugunsdzēsības un glābšanas dienests skaidro, ka normas mērķis nav izārdīt visas Latvijas mitekļu virtuves, tomēr «dzīvokļu īpašniekiem jānovērš tas, ka pie dabīgās ventilācijas kanāliem ir pievienoti tvaika nosūcēji, atjaunojot un nodrošinot dabīgo ventilāciju».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu