Uzturēšanās pabalstos bēgļiem līdz augusta beigām izmaksāti nedaudz vairāk kā € 43 000

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Uzturēšanās pabalstos bēgļiem līdz augusta beigām izmaksāti nedaudz vairāk kā 43 tūkstoši eiro, no kuriem vairumu veidojuši līdzekļi no valsts budžeta, portāls TVNET uzzināja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP). Savukārt pabalsts valsts valodas apguvei šogad bēgļiem nav ticis maksāts.

PMLP informē, ka kopš šā gada 1.janvāra, kad spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos,

pabalsta apmērs personai, kurai piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, ir 139 eiro.

Ja personas ir ģimenes locekļi, tad vienai personai šis pabalsts ir 139 eiro un katram nākamajam ģimenes loceklim 97 eiro. Arī nepilngadīgai personai bez pavadības pabalsta apmērs ir 97 eiro.

Šāds pabalsta apmērs tika noteikts saskaņā ar Ministru kabineta 2015.gada 2.decembra rīkojumu Nr.759 «Rīcības plāns personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība, pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā» 3.4. apakšpunktu, kurā norādīts arī pamatojums šādam pabalsta apmēram.

Šobrīd gan uzturēšanās pabalsts, gan pabalsts valsts valodas apguvei tiek izmaksāts saskaņā ar Ministru kabineta 2016.gada 12.jūlija noteikumos Nr.457 «Noteikumi par pabalstu bēglim un personai, kurai piešķirts alternatīvais statuss» noteikto kārtību. Uzturēšanās pabalsts pēc personas iesnieguma un iztikas līdzekļu deklarācijas saņemšanas PMLP un pēc izvērtēšanas, vai personai nav cita iztikas avota, kā arī pēc lēmuma par pabalsta piešķiršanu tiek pārskaitīts uz personas privāto kredītiestādes kontu.

Pabalsta valsts valodas apguvei saņemšanai personai jāiesniedz iesniegums un iztikas līdzekļu deklarācija. PMLP, izvērtējot, vai personas rīcībā nav cita iztikas avota, pieņem lēmumu par pabalsta valsts valodas apguvei piešķiršanu.

Minētā pabalsta apmērs ir 49,80 eiro mēnesī, tomēr tas netiek maksāts personai, bet, pamatojoties uz saņemto rēķinu par pakalpojuma sniegšanu un informāciju par nodarbību apmeklējumu, pārskaitīts tās iestādes vai institūcijas kontā, kurā persona apgūst valsts valodu

un kura nodrošina valsts valodas apguvi licencētas programmas ietvaros.

Pabalstu izmaksa personām, kurām piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, tiek nodrošināta piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros. Līdz 2016.gada 31.augustam uzturēšanās pabalstos izmaksāti 43 237 eiro, tai skaitā pārceltajām personām, kuras saņēmušas bēgļa vai alternatīvo statusu, izmaksāti 4 257 eiro.

Šogad PMLP nav saņēmusi pieprasījumus pabalsta piešķiršanai valsts valodas apguvei pēc statusa saņemšanas.

Valodas pabalsta izmaksa personām, kurām piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss, līdz šim tikusi nodrošināta no valsts budžeta līdzekļiem, taču pārvietotajām personām, ja viņas pēc šī pabalsta vērsīsies, var tikt izmantots Eiropas piešķirtais finansējums.

No Eiropas līdzekļiem pārvietošanas programmas ietvaros tiek segti izdevumi, kas paredzēti dažādiem atbalsta pasākumiem personām, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Tai skaitā, lai nodrošinātu latviešu valodas apmācības (120 h), integrācijas un sociālekonomiskās iekļaušanās pasākumus, sniegtu psiholoģisko, medicīnisko un informatīvo palīdzību, atbalstu skolas gaitu uzsākšanai skolēniem, nodrošinātu tulkošanas pakalpojumus, pirmās nepieciešamības pārtikas un higiēnas preces tūdaļ pēc pārvietošanas un citi.

Paredzēts, ka Latvija divu gadu laikā uzņems 531 patvēruma meklētāju - 2015.gada 20.jūlija ārkārtas ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksmes vienošanās paredz, ka mūsu valsts turpmāko divu gadu laikā uzņems 250 personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība (50 personas no trešajām valstīm, bet 200 personas no Itālijas un Grieķijas). Saskaņā ar šā gada sākumā panākto vienošanos Latvija 50 personas uzņems no Turcijas.

Savukārt 2015.gada 22.septembra ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes vienošanās paredz, ka Latvija turpmāko divu gadu laikā no Itālijas un Grieķijas uzņems papildu 281 personu, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība.

Latvijas Televīzijas raidījums «Aizliegtais paņēmiens» iepriekš ziņoja, ka no 23 bēgļiem, kurus valsts uzņēmusi ES bēgļu pārvietošanas programmā un kuri ieguvuši patvēruma statusu, 21 cilvēks jau ir Vācijā. Tā dēvētajā bēgļu uzņemšanas plānā iesaistītās institūcijas oficiāli par bēgļu aizbraukšanu neesot informētas.

Savukārt Robežsardzes informācija liecina, ka šogad par nelikumīgu «zaļās» robežas šķērsošanu aizturētas 37 personu grupas, kopumā vismaz 270 robežpārkāpēji, starp tiem 176 Vjetnamas pilsoņi un 35 personu pārvietotāji. Pērn tika aizturētas 50 personu grupas, kopā 476 robežpārkāpēji, starp tiem 309 Vjetnamas pilsoņi un 87 personu pārvietotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu