Kozlovskis: Latvijā ir zems draudu līmenis, tomēr jāspēj reaģēt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Lai arī Latvijā ir zemākais terorisma draudu līmenis, lidostas ir viens no teroristu uzbrukumu mērķiem, tādēļ nepieciešams spēt reaģēt uz šādiem izaicinājumiem, piektdien pēc lidostā «Rīga» notikušajām pretterorisma mācībām «Ikars 2016» sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis («Vienotība»).

(papildināts viss teksts)

Ministrs uzsvēra, ka

terorisms ir Eiropas ikdiena un saglabāsies kā viens no lielākajiem draudiem.

«Šengenā redzam, ka teroristi izraugās jaunas metodes, civilo aviāciju, infrastruktūru un lidostas. Šie objekti varētu būt to mērķis,» pauda ministrs.

Lidostas «Rīga» teritorijā ceturtdienas vakarā sākās vērienīgas pretterorisma mācības «Ikars 2016». Mācību mērķis bija pārbaudīt pretterorisma pasākumos iesaistīto institūciju spējas reaģēt gadījumā, ja ir noticis teroristu uzbrukums civilās aviācijas objektam. Pretterorisma mācības noslēdzās piektdienas agrā rītā.

Drošības policijas (DP) priekšnieks Normunds Mežviets pastāstīja, ka mācību scenārijs paredzēja, ka lidostā «Rīga» noticis teroristu uzbrukums.

Saskaņā ar scenāriju teroristi bija uzbrukuši vienam no lidostas termināļiem un saņēmuši ķīlniekus.

Inscenētās ķīlnieku krīzes laikā teroristi pieprasīja arī lidmašīnu, uz kurieni tika pārvesta daļa sagrābto cilvēku.

Mācību laikā tika izspēlēta ķīlnieku krīzes vadība un risināšana.

Sākumā tika pārbaudīta tiesībsargājošo iestāžu gatavība reaģēt uz notikušo, tam sekoja komandcentru izvietošana lidostā un pārrunu sākšana ar teroristiem, kas noslēdzās ar ķīlnieku atbrīvošanu. Tāpat iesaistītie dienesti pārbaudīja aizturēto filtrēšanas metodes, lai pārliecinātos vai starp atbrīvotajiem ķīlniekiem nav teroristu, un kriminālizmeklēšanas procedūru sākšanu.

Mežviets uzsvēra, ka mācības norisinājušās veiksmīgi,

pateicās iesaistītajiem dienestiem, kā arī norādīja, ka to laikā gūtie secinājumi tiks rūpīgi izvērtēti. «Pārbaudījām institūciju reaģēšanas gatavību un starpinstitucionālo sadarbību. Uzmanība tika pievērsta komandvadībai, sakaru sistēmām un informācijas sistēmām. Testēta tika arī speciālo uzdevumu vienību sadarbība,»sacīja Mežviets.

DP priekšnieks arī norādīja, ka

mācības ir specifiskas ar to, ka tika rīkotas diennakts tumšajā laikā, lai arī jābūt gataviem, ka šādi incidenti var notikt arī dienā.

Mācības organizēja DP sadarbībā ar lidostu «Rīga» un citām pretterorisma pasākumos iesaistītajām institūcijām.

Mācībās piedalījās DP, Nacionālo bruņoto spēku, Ģenerālprokuratūras, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, Latvijas gaisa satiksmes, Civilās aviācijas aģentūras, kā arī lidostas «Rīga» un aviokompānijas «airBaltic» pārstāvji. Aviokompānija «Airbaltic» nodrošināja lidmašīnu, kas tika izmantota mācību laikā.

Ķīlnieku lomas mācībās atveidoja Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas un Valsts policijas koledžas kadeti.

Kopumā mācībās piedalījušās aptuveni 500 personas.

DP arī uzsver, ka

mācības nav saistītas ar izmaiņām terorisma draudu situācijā Latvijā.

DP vērtējumā terorisma draudu līmenis mūsu valstī joprojām saglabājas zems.

Iepriekšējās pretterorisma mācības notika 2014.gadā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un bija saistītas ar gatavošanos valsts prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu