Saslimšanu ar salmonelozi bērnudārzos varētu būt izraisījusi no jēlām olām gatavota majonēze

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pieļauj, ka saslimšanu ar salmonelozi vairākos bērnudārzos, kurus apkalpo ēdināšanas uzņēmums SIA «Kindercatering», izraisīja no jēlām olām gatavota majonēze, aģentūrai BNS pastāstīja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Visticamāk, bērni saslimuši 1.septembrī, launagā ēdot salātus, kuros bijusi no jēlām olām gatavota majonēze.

SPKC saslimšanu ar salmonelozi atklājis vēl divos šī uzņēmuma apkalpotajos bērnudārzos, līdz ar to saslimšana konstatēta nu jau 10 no 27 apkalpotajām izglītības iestādēm.

Kopumā līdz šim konstatēti 34 gadījumi ar salmonelozes pazīmēm, kā arī 20 gadījumi ir laboratoriski apstiprināti.

Šobrīd izmeklēšana turpinās, un rezultāti varētu būt gaidāmi nākamnedēļ.

Pats uzņēmums, lai gan uzrunāts, komentārus aģentūrai BNS pagaidām nesniedz.

Kā skaidro SPKC, salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes.

Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas vairojas gan izkārnījumos, gan pārtikas produktos (gaļas produktos, olās, pienā, salātos, konditorejas izstrādājumos). Inficēšanās var notikt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs salmonelozes ierosinātāju daudzums. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas, - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām. Salmoneloze izplatās ar netīrām rokām, siekalām u.c. veidā, kontaktējoties tiešā saskarsmē ar slimības nēsātāju.

Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Rīgā atklājis pārkāpumus privātā pirmskolas ēdinātāja uzņēmumā «Kindercatering», turklāt vairākiem bērniem arī konstatēta salmoneloze, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Pārbaudot ēdināšanas uzņēmuma telpas, konstatēti vairāki higiēnas pārkāpumi, kas saistīti ar pārtikas uzglabāšanas temperatūras kontroli, ražošanas un transportēšanas kontroli. Pārkāpumi ir nopietni, tāpēc pieņemts lēmums par konkrētā uzņēmuma darbības apturēšanu, sacīja Zavadskis.

Lai iestādes, kurās ēdināšanas pakalpojumus sniedza konkrētais uzņēmums, nepaliktu bez ēdināšanas, ir panākta vienošanās par alternatīvu, proti, no ēdienkartes tiek izņemti ēdieni, kuru produkti varētu potenciāli veicināt saslimšanu.

Tikmēr PVD sadarbībā ar epidemiologiem turpinās pārbaudes, lai noskaidrotu cēloņus konkrētajā gadījumā.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, 2012.gadā dibinātā SIA «Kindercatering» pērn apgrozīja 69 109 eiro un nopelnīja 1709 eiro. Uzņēmums dibināts 2012.gadā, tā pamatkapitāls ir viens eiro. «Kindercatering» vienīgā īpašniece ir Ieva Frīdenberga-Kalniņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu