Pētnieks: stratēģiska informācijas par valsti sniegšana palīdzētu cīnīties ar propagandu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Stratēģiska informācijas par valsti sniegšana jeb stratēģiskais naratīvs varētu palīdzēt cīnīties ar propagandas negatīvo ietekmi, piektdien pētījuma par nepieciešamo pretdarbību Krievijas propagandas ietekmei ES un austrumu partnervalstīs prezentācijā teica Austrumeiropas politikas studiju centra pētnieks Māris Cepurītis.

Viņš pastāstīja, ka statēģiskais naratīvs ir stāsts par valsti - no kurienes tā nākusi, kur patlaban atrodas un kāda ir tās tālāka attīstība. Šī metode palīdz sabiedrībai saprotamā valodā informēt par valsti. Pretēji propagandai, kas šķeļ sabiedrību un tās daļas, stratēģiskais naratīvs atgādina par kopīgiem mērķiem.

Pēc Cepurīša domām, stratēģiskais naratīvs nodrošinātu lielāku saikni vai pat likvidētu robežu starp sabiedrību un valsts institūcijām. «Demokrātiskās valstīs papildus valsts institūcijām arī sabiedrībai ir ievērojama, ja ne daudzos gadījumos izšķiroša loma,» skaidroja Cepurītis.

Vienlaikus viņš teica, ka, pēc daudzu domām, šī metode ir sava veida valsts propaganda, taču viņš norādīja, ka demokrātijā nevar atļauties nodarboties ar propagandu, jo tas varētu apdraudēt valstu leģitimitāti.

Pēc Cepurīša paustā, stratēģisko naratīvu ieteicams izplatīt, izmantojot stratēģisku komunikāciju, kas spēj efektīvi izskaidrot nacionālo plānu un palīdz to definēt, turklāt stratēģijas implementācijā iesaista valsts institūcijas un plašākas sabiedrības grupas. «Demokrātiskā valstī ļoti svarīgi, lai valsts institūcijas spētu ne tikai nogādāt informāciju preses relīžu formā, bet arī savā ziņā spētu «uztaustīt», kāds ir sabiedrībā pastāvošais noskaņojums,» teica Cepurītis.

Tāpat viņš norādīja, ka stratēģiskais naratīvs tieši necīnās ar propagandu, jo, lai novērstu dezinformāciju un citu valstu negatīvo ietekmi, ļoti svarīgi nepaļauties uz valstu izplatītajiem vēstījumiem un nemēģināt cīnīties pēc to noteikumiem.

Vienlaikus Cepurītis norādīja, ka demokrātiskām valstīm cīņā ar propagandu un citu negatīvu informatīvu ietekmi nav vienkāršu risinājumu. «Nebūs viena brīnumnūjiņa, kas atrisinās pilnīgi visus izaicinājumus, ar kuriem tagad saskaras Eiropas reģiona valstis,» norādīja Cepurītis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu