Igaunijas policija aizturējusi portāla «Baltnews» redaktoru Korņilovu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no TV3 video

Igaunijas policija aizturējusi portāla «Baltnews» redaktoru Viktoru Korņilovu, pie kura atrastā nauda un vērtslietas vedina domāt, ka šos līdzekļus Korņilovs ieguvis kā samaksu par Krievijas interešu īstenošanu Igaunijā, svētdien vēstīja TV3 raidījums «Nekā personīga». Portāls «Baltnews» ar tādu pašu nosaukumu strādā arī Latvijā, un arī šeit ar medija vārdu saistīts skandāls - Latvijas portāla vadītāja Andreja Jakovļeva dēls Francijā tiesāts par bēgļu pārvadāšanu. Drošības policija norāda: «Baltnews» saņem finansējumu, kas ir saistīts ar Krieviju.

Igaunijas portāla «Baltnews.ee» redaktors Korņilovs netiek apsūdzēts noziegumos pret Igaunijas drošību, taču pie viņa atrastā nauda un vērtslietas vedina domāt, ka šos līdzekļus Korņilovs bija ieguvis kā samaksu par Krievijas interešu īstenošanu Igaunijā. Korņilovs ir viens no Igaunijas krievu tautiešu koordinācijas padomes vadītājiem. 2014.gadā viņš paziņoja, ka Baltijas valstīs dibinās portālus «Baltnews». Tos izveidoja zibens ātrumā, un drīz vien tie sāka ražot «ziņas».

2014.gada Igaunijas Drošības policijas KAPO pārskatā ziņots, ka «Baltnews» tiek finansēts caur Holandē reģistrētu firmu «Media Capital Holding BV», kuru kontrolē cilvēki, kas saistīti ar Kremļa mediju projektu «Rossija Segodņa». Igaunijas policijai ir aizdomas, ka «Baltnews» dibināšanā ir iesaistījies Vladimirs Lapekins no Eirāzijas ekonomiskās apvienības, organizācijas, kas koordinē Krievijas ietekmes operacijas kaimiņvalstīs. Īsi pirms «Baltnews» palaišanas 2014.gada sākumā KAPO piefiksēja, kā igauņu krievvalodīgais aktīvists un nākamais «Baltnews» redaktors Korņilovs Tallinas stacijā Lapekinu sagaida. Pagāja divi gadi, un augustā Igaunijas policija Korņilovu apcietināja.

«Aizdomas pret Aleksandru Korņilovu ir saistītas ar dokumentu viltošanu un nepatiesas informācijas uzrādīšanu nodokļu dienestam.

Viņu aizturēja, lai nopratinātu un pārmeklētu, un atbrīvoja 30 stundas pēc aizturēšanas,» pastāstīja Igaunijas prokuratūras preses sekretārs Karels Kallass.

«Nekā personīga» rīcībā esošās ziņas liecina, ka pie Korņilova atrasts daudz skaidrās naudas un pareizticīgo ikonu no Krievijas, kurām nav bijis ne izcelsmes dokumentu, ne arī izvešanas atļaujas. Korņilovs esot viltojis līgumus ar citām firmām, kas it kā apliecinātu darījumus, tomēr darījumu dabā nav bijis.

Igauņu policisti uzskata, ka žurnālists saņēmis naudu un vērtslietas apmaiņā pret centieniem ietekmēt Igaunijas sabiedrisko domu.

Portāls «Baltnews» ar tādu pašu nosaukumu darbojas arī Latvijā, kur to vada bijušais Krievijas televīzijas «Rossija» darbinieks un pieredzējis sabiedrisko organizāciju darbinieks Andrejs Jakovļevs, kurš ir arī bijušais Tatjanas Ždanokas deputātes palīgs Eiroparlamentā un Latvijas Krievu savienības biedrs. Jakovļeva darbība ir ļoti sazarota un viņš daudz paspēj - kopā ar sievu Irinu Litvinovu viņš pārvalda fondu «Amber Bridge», kas ir reģistrēts turpat, kur portāls «Baltnews», – telpās Skolas ielā. Tur ir arī Jakovļeva sievas reklāmas aģentūra «Litir». Šai pašā vietā atrodas vēl kāda sabiedriska organizācija «Demokrātisko vērtību un integrācijas neatkarīgā asociācija», kuras vadībā bez Jakovļeva un viņa sievas vēl ir arī arodbiedrības LABA funkcionārs Nikolajs Kabanovs. Nodibinājumam neesot neviena darbinieka. Tomēr pērn no neatšifrētas saimnieciskās darbības tas nopelnījis 54 000 eiro. Agrāk šī organizācija saucās DVINA.

«Ar to DVINU tur ir sarežģīti, ja, jo nu tai biedrībai kādu laiku pastāvēja līgums uz kaut kādu, pildīja atsevišķus darbus, bet nu tas jau garām. Tātad biedrība, to, ko viņa saņēma no kaut kādas darbības, iegulda kaut kādos projektos, atbalsta tur izdevniecības projektus, palīdz tur kaut kādiem veciem cilvēkiem, Ļeņingradas blokādes tur, nu veciem cilvēkiem,» apgalvo «Baltnews.lv» redaktors Jakovļevs. 2007.gadā tā Latvijā saņēmusi naudu no fonda «Russkij Mir». Jakovļevs arī apgalvo, ka portālu «Baltnews» atbalsta «kaut kāda Eiropas institūcija».

Jakovļevam ir liegta iebraukšana Igaunijā.

2010.gada pārskatā KAPO raksta, ka Jakovļeva sabiedriskā organizācija «Amber Bridge» rīkoja svinības un konferenci par godu Latvijas un Igaunijas iekļaušanas Krievijā trīssimtgadei.

Pēc igauņu ziņām, nodibinājuma «Amber Bridge» finansējumu sagādājis Krievijas domes augšpalātas deputāts Valērijs Parfjonovs.

Jakovļevam šķiet, ka Igaunijas specdienesti pret «Baltnews» darbiniekiem sākuši politiskas vajāšanas. Viņš esot vērsies Igaunijas tiesā, lai atceltu aizliegumu iebraukt Igaunijā. Arī kolēģa Korņilova aizturēšana Tallinā esot ar politisku nokrāsu. «Tā rīcība, kas notika Igaunijā, tomēr bija, nu, politiski motivēta. Viņu aizturēja, viņam atņēma visus datorus par, teiksim, kaut kādiem nodokļu jautājumiem - tas nebūtu korekti, vai ne,» klāsta Jakovļevs.

DP: «Baltnews» saņem finansējumu, kas ir saistīts ar Krieviju

Pie Jakovļeva par žurnālistiem strādā daudzi pazīstami sabiedriskie darbinieki. Piemēram, Vladimirs Lindermans. Savas domas par politiku tur izsaka arī Nepilsoņu kongresa aktīviste un Saeimas «Saskaņas» frakcijas deputāta Sergeja Dolgopolova palīdze Elizabete Krivcova. Viņa nesen iesūdzējusi administratīvajā tiesā Latvijas Drošības (DP) policiju par to, ka tā Krivcovu iekļāvusi savā gada pārskatā. Viņa uzskata, ka tur iekļauta nepamatoti, un izvairās atbildēt, vai viņas darbība ir saistīta ar Krievijas finansējumu.

Pārskatā pār 2015.gadu

DP raksta, ka «Baltnews» uzdevums esot radīt priekšstatu, ka Krievijas ģeopolitiskos mērķus atbalsta Latvijas sabiedrība.

«Es domāju, ka fundamentāla atšķirība starp mediju «Sputņik» un mediju «Baltnews» ir, ka «Sputņik» nekad nav slēpis, ka viņš ir Krievijas oficiālās varas oficiozs un tādiem mērķiem arī ticis izveidots. Šīs «Sputņik» platformas mērķis ir arī mērķtiecīgi ietekmēt sabiedrisko domu valstīs atbilstoši Krievijas ģeopolitiskajām interesēm. Savukārt šī «Baltnews» platforma ar šādiem paziņojumiem nekad klajā nav nākusi, it kā mēģina sevi pozicionēt kā neatkarīgu un objektīvu mediju, bet

mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka šis medijs saņem finansējumu, kas ir saistīts ar Krieviju,»

norāda DP priekšnieks Normunds Mežviets.

Jakovļevs agrāk bija deputātes Tatjanas Ždanokas palīgs Eiroparlamentā. Pašreizējie Ždanokas darbinieki lieliski zina, kā tiek finansēta aģentūra «Baltnews». Eiropas Parlamenta deputātes Tajanas Ždanokas palīgs Mitroslavs Mitrofanovs saka: «Man ļoti grūti tur spriest, kādas tur ir attiecības starp Igaunijas portāliem un Latvijas, bet

protams, ka viņi visi ir saistīti ar Krieviju, ar Krievijas budžetu, ar medijiem un tā tālāk.»

Pēdējos gadus ASV un Eiropas sankcijas būtiski samazinājušas Krievijas budžetu un reizē ar to samazinājusies arī nauda Latvijas krievu kopienai. Tas radījis lielāku konkurenci par projektiem. «Protams, krievu politiķiem un Krievijas iedzīvotājiem tas varētu liecināt vai spiest viņiem izdarīt tādu secinājumu, ka nav vērts finansēt cilvēkus ārpus Krievijas, pat ja šie cilvēki ir tautieši un samazināt tautiešu atbalstu. Mēs visi ļoti labi zinām, ka pēdējos gados šis atbalsts ir ļoti pieticīgs,» atzīst Mitrofanovs. Pēdējos gados finansējums samazinājies un šī nodibinājuma darbība sašaurinājusies tikai līdz valodas jautājumiem - krievu valodas mācīšanai cilvēkiem, kuriem tā nav dzimtā valoda.

Nesen Francijas policija aizturēja Jakovļeva dēlu Artēmiju. Viņš ir viens no diviem Latvijas šoferiem, kurus Francijas tiesa šajā pavasarī notiesāja par bēgļu pārvietošanu necilvēcīgos apstākļos. To gan Jakovļevs atsakās apspriest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu