Naktsdzīve Rīgas ielās: varbūt ieraudzīsi savu atvasi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Naktsdzīve Rīgas ielās nereti ir daudz interesantāka, nekā mums šķiet. Aizvadītajā nedēļas nogalē devāmies līdzi Rīgas pašvaldības policijas (RPP) ekipāžai patrulēt Grīziņkalnā. Sastapti gan nepilngadīgie, kuri bija krietnā reibumā, gan ielasmeitas, kuru iemesli vēlajām pastaigām vienatnē ir šķietami nevainīgi – došanās pie draudzenes, «iemešana pa eiro» vietējā spēļu zālē.

Ielās devāmies piektdienas vēlā vakarā – pēc desmitiem. Vieta, kur patrulē ekipāža, – Grīziņkalns un tā apkārtne. Lai arī sākotnēji patrulēšana bija visai rimta, ap pusnakti saņemts uzdevums policijas darbiniekiem doties uz Maskavas ielu, kur pie Aiviekstes ielas manīti visai iereibuši nepilngadīgie.

Nonākot izsaukuma vietā, tramvaja pieturā redzama piecu cilvēku kompānija. Likumsargi norāda – ja tiešām būs dzēruši, bet nav sasnieguši pilngadību, viņi jānogādā slimnīcā – tāds likums. Uzrunājot jauniešu kompāniju, likumsargiem uzreiz

pēc sejām redzams, ka pilngadīgi nav un daži no viņiem ir krietnā reibumā; tiek izsaukta ātrā palīdzība, lai noskaidrotu reibuma pakāpi.
Foto: TVNET

Gaidot Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieku ierašanos, tiek pārbaudītas jauniešu personības un mēģināts izdibināt, ko un cik daudz izdzēruši. Lai arī sākotnēji neviens no jauniešiem nevēlas atklāt, vai ir dzēruši, saprotot, ka tas vienalga tiks noskaidrots, vairāki no viņiem atklāj – ir lietojuši alkoholu, taču nevēlas precizēt, kādu un cik daudz.

Noskaidrojot vecumu, divi izrādās pilngadīgi, bet trīs nepilngadīgi –

jaunākajam puikam ir vien 14 gadi un viņš knapi spējīgs nostāvēt kājās. Ārā ir visai vēsi, puisis drebinās.

Pusaudzis ar grūtībām atbild uz jautājumiem, rokas izvelk no džempera piedurknēm un piekļauj tās tuvāk ķermenim, lai sasildītos. Nekā siltāka puikam līdzi nav.

Ierodas ātrā palīdzība

Pēc ātrās palīdzības ierašanās jauniešus uzrunā mediķi, prasa, ko dzēruši, - kāds atbild, ka alu un liķieri, cits klusē. Saprotot, ka būs jāpūš trubiņā, viena no nepilngadīgajām dāmām aktīvi biedriem izdala košļājamo gumiju, acīmredzot domājot, ka tas palīdzēs noslēpt alkohola klātbūtni. Daļa no košļājamās gumijas iepakojuma adresātu gan nesasniedz un nokrīt uz ietves. 14 gadus vecais puisis joprojām izskatās manāmi saguris.

Pie mediķiem uz ātrās palīdzības mašīnu pārbaudīt veselības stāvokli nepilngadīgie dodas pa vienam. Tiek noskaidrots: aktīvajai košļeņu dalītājai izelpā trīs promiles,

14 gadus vecajam puikam – divas, vēl vienai jaunietei, kurai «uz aci» reibumu konstatēt likumsargiem neizdevās, – zem divām.
Foto: TVNET

Jauniešiem tiek paskaidrots – pilngadīgie drīkst doties prom, bet nepilngadīgajiem būs jādodas līdzi mediķiem. Tiek izsaukta vēl viena brigāde, kas palīdzēs kolēģiem nogādāt jauniešus slimnīcā. Uz Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centru vedīs abas meitenes, bet četrpadsmitgadīgais tiks vests uz Bērnu slimnīcu Vienības gatvē.

Kāpjot mediķu automašīnā, stiprāk sareibusī jauniete nekādas pretenzijas pret vešanu uz slimnīcu neizrāda, rātni līdzi mediķiem slāj arī 14 gadus vecais zēns, taču otra meitene sāk stāstīt, ka

zinot savas tiesības, un visai rupji (lietojot arī krievu lamuvārdus) saka, ka nekur nebrauks. Iekarsušajai jaunietei tiek norādīts, ka likums visiem ir viens un ar vai bez iebildumiem būs vien jādodas līdzi mediķiem.

Jauniete, kāpjot mediķu mašīnā, pikti paziņo, ka

«māte viņu nositīs»,

taču tas viņu neglābj no nepatikšanām; ārstus un policistus iežēlināt neizdodas - jaunietei jādodas uz medicīnas iestādi.

Gaidot mediķus, pārbaudot jauniešu personības, skaidrojot viņu reibuma pakāpes, pavadīta vairāk nekā stunda.

Gaida draudzenes, dodas uz spēļu zāli

Braucam atpakaļ uz Grīziņkalnu. Likumsargi norāda – jau ir gana vēls un uz ielām varēs manīt pa kādai prostitūtai.

Prostitūtas Grīziņkalna apkaimē ir teju vienas un tās pašas, jaunas apkārtnē «ieklīst» visai reti, tiek arī paskaidrots: ja prostitūta netiek pieķerta pakalpojuma sniegšanas brīdī - viņu nav par ko sodīt, vien iespējams pārbaudīt personību, pieklājīgi apjautāties, ko dara viena uz ielas vēlā vakara stundā, un pārliecināties, vai kāda no viņām nav izsludināta meklēšanā.

Pārvietojoties pa Grīziņkalna ielām, ilgi prostitūtas nav jāmeklē –

piebraucot pie vienas no senākās profesijas pārstāvēm, tiek atvērts automašīnas logs un jautāts: «Dace, kur dodies?» Atbildē tiek saņemts skaidrojums, ka pastaigājas.

Sieviete arī zina, ka nepieciešams uzrādīt ID karti, lai likumsargi varētu pārbaudīt personību, un nevilcinoties to pasniedz pa atvērto logu. Pēc personas datu pārbaudes sieviete var turpināt savas gaitas.

Foto: TVNET

Vienmuļi pārvietojoties pa Grīziņkalna apkaimes tumšākajiem stūriem, uzmanība tiek pievērsta arī ielas malās, stāvvietās novietotajām mašīnām – ar gaismu palīdzību, palēnām braucot, tiek lūkots, vai kāda prostitūta pakalpojumus nesniedz mašīnā.

«Uz mājām jau nevedīs,» iesmejoties teic viens no likumsargiem.

Grīziņkalns prostitūtām esot drošs rajons – tur regulāri kursē pašvaldības policijas ekipāžas un reizēm viņām esot draudīgāk doties līdzi klientam uz kādu citu vietu. Ik pa laikam patrulējot, var redzēt, ka kāda automašīna, apstājusies netālu no knapāk ģērbtas sievietes, pamanot policijas busiņu, dodas prom. Likumsargi atzīst –

prostitūtas, arī tās, kuras sevi piedāvā uz ielas, iegādājas ne tie trūcīgākie vīrieši – automašīnas viņiem ir visai jaunas.

Atbildes uz jautājumiem, kurp dodas sieviete vienatnē pa tumšu ielu, izklausās kā iemācītas no galvas. Ātri

tiek atbildēts, ka pastaigājas, gaida draugu/draudzeni vai dodas «iemest pa eiro» vietējā spēļu zālē.

Pašreizējais regulējums nosaka, ka prostitūtu drīkst sodīt vien tad, ja viņa savus pakalpojumus sniedz publiskā vietā. Viņas to darīt drīkst, piemēram, savā mājvietā. Pieķert un sodīt prostitūtas par pakalpojumu sniegšanu publiski ir visai grūti – uz katra tumša stūra pa likumsargam nenoliksi, prostitūtas ir acīgas – kārtības sargu klātbūtne tiek pamanīta acumirklī.

Neilgi pirms TVNET noslēdz kopīgo patrulēšanu ar Rīgas pašvaldības policistiem pa Grīziņkalna ielām, tiek manīts arī viens no pilngadīgajiem jauniešiem, kurš bija kopā ar iereibušo kompāniju. Viņš palēnām iet pa ielu, izskatās nedaudz kunga prātā. Likumsargi norāda - pastaiga viņam nāks par labu, izstaigās dzērumu. Ja cilvēks ir iereibis, taču nevienam netraucē, ir spējīgs pārvietoties, likumsargiem viņu nav par ko sodīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu