Latvijai augstākie HIV/AIDS rādītāji Eiropā. Skaties HIV testu tiešraidē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Biedrība «Baltijas HIV asociācija» 23.septembrī atklās HIV/AIDS tēmai veltītu informatīvo kampaņu #REIZIGADĀ. Kamēr Eiropā infekcijas rādītāji samazinās, Latvijā saslimušo skaits ik gadu turpina pieaugt.

Vīruss šobrīd Latvijā visvairāk izplatās heteroseksuālā ceļā, un apdraudēts ir ikviens seksuāli aktīvs cilvēks. Kampaņas ietvaros iedzīvotāji tiks aicināti veikt HIV testu reizi gadā kā ikgadējās veselības pārbaudes neatņemamu sastāvdaļu, informē biedrības «Baltijas HIV asociācija» valdes priekšsēdētāja Inga Upmace.

Šobrīd Latvija ieņem 2. vietu Eiropas Savienībā (ES) pēc jaunatklāto HIV gadījumu skaita uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī 1. vietu ES pēc jaunatklāto AIDS gadījumu skaita*, kad slimība tiek atklāta tās pēdējā stadijā. Kampaņas #REIZIGADĀ mērķis ir mazināt sabiedrības aizspriedumus par infekciju un iedrošināt cilvēkus meklēt iespēju veikt HIV testu gan pēc paša iniciatīvas, gan atsaukties ģimenes ārsta aicinājumam, ja ārsts redz indikācijas testa veikšanai.

«Situācija ir ļoti satraucoša. Pār HIV infekciju joprojām klājas maldi un stereotipi, jo

cilvēki turpina uzskatīt, ka tā ir slimība, kas «uz mani nekādi neattiecas». Diemžēl dzīve rāda pretējo

– inficēto vidū Latvijā ir cilvēki no visiem sabiedrības slāņiem. Tāpēc ir nepieciešams izglītot un informēt cilvēkus, kā arī paaugstināt testēšanas rādītājus, lai atklātu HIV infekciju iespējami agrākā stadijā un laikus sāktu ārstēšanu. Kampaņā uzrunāsim sabiedrību sociālajā tīklā «Facebook» un ar mediju starpniecību. Esam domājuši par ģimenes ārstu iesaisti, rīkosim arī atsevišķas lekcijas augstskolās un uzņēmumos, kur mācās vai strādā cilvēki visapdraudētākajā vecuma grupā no 20 līdz 40 gadiem,» uzsver I.Upmace.

Kampaņas vēstnesis ir Austrumeiropā lielākās ielu sporta un ielu kultūras kustības «Ghetto Games» līderis Raimonds Elbakjans, tāpēc kampaņas atklāšana notiks Grīziņkalnā «Ghetto Burgers» telpās. Preses konferences ietvaros interneta tiešraidē R. Elbakjans nodos asins analīzi HIV testam, lai tādējādi mudinātu cilvēkus pārvarēt bailes un aizspriedumus noskaidrot savu HIV statusu.

Konferencē piedalīsies:

Inga Upmace – biedrības «Baltijas HIV asociācija» valdes priekšsēdētāja;

Dr. Inga Januškeviča – Latvijas Infektoloģijas centra 2. HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja, sertificēta infektoloģijas un dermatoveneroloģijas ārste;

Dr. Andris Baumanis – Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas biedrs, ģimenes ārsts;

Profesore Dr. med. Gunta Ancāne – Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas un psihoterapijas katedras un klīnikas vadītāja;

Raimonds Elbakjans – kustības «Ghetto Games» līderis.

Konferences tiešraidi skaties portālā TVNET.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu