Rasnačs: sejas aizsegšanas ierobežojumu mērķis ir Latvijas kultūrtelpas aizsardzība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TED ALJIBE / AFP

Sejas aizsegšanas ierobežojuma likumprojekta mērķis Latvijā ir panākt vietējās kultūrtelpas aizsardzību, ceturtdien žurnālistiem sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA).

Rasnačs norādīja, ka likuma galvenais mērķis ir Latvijas kultūrtelpas aizsardzība, kā arī integrācijas panākšana. Ministrs arī pauda pārliecību, ka ierobežojumi neaizskars reliģisko brīvību, jo paredzēts, ka tas attieksies tikai uz izpausmēm publiskajā telpā, nevis reliģisko rituālu veikšanas vietās.

Savukārt TM parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks stāstīja, ka likumprojekta mērķis ir izveidot harmonisku sabiedrību, kurā nav slēptu kopienu. Viņš uzsvēra, ka Latvija šajā jomā nav pirmreizniece, jo šādi likumprojekti nav nekas unikāls. «Ja runā par Eiropas valstīm, tad Francijā un Beļģijā šāds sejas aizsegšanas ierobežojums jau ir noteikts. Tāpat to apspriež vairākās citās valstīs, tostarp Igaunijā,» teica Iesalnieks.

Likumprojekta mērķis ir veidot harmonisku sabiedrību, kurā nav slēgtu kopienu, kas nespēj un nevēlas integrēties kultūrtelpā, pauda TM parlamentārais sekretārs. «Gan Eiropai, gan Latvijai ir raksturīgas noteiktas uzvedības normas. Savukārt komunikācijai ir verbāls un neverbāls saturs. [Sejas aizsegšana] komunikācijas veidu krietni ierobežo,» stāstīja Iesalnieks.

Kā svarīgu Iesalnieks arī minēja dzimumu līdztiesības jautājumu. «Islāma pasaulē sievietes sejas aizsegšana ir sievietes kā pakļautā dzimuma simbols. Sievietei ir otršķirīga loma šajās sabiedrībās,» teica TM parlamentārais sekretārs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka šis aizliegums neattiecas tikai uz radikālajā islāmā pierastajām sieviešu galvassegām, bet arī uz personām, kuras dažādu iemeslu dēļ aizsedz seju.

Rasnačs norādīja, ka likuma galvenais mērķis ir prevencija. Pats likumprojekts neparedz administratīvo sodu kā tādu. Līdz ar to paralēli tiks virzīti grozījumi Administratīvajā kodeksā. Plānots, ka par likuma pārkāpšanu varētu sākumā izteikt brīdinājumu, bet pēc tam - piespriest naudas sodu. Administratīvais kodekss šobrīd paredz, ka personai par pārkāpumu var piespriest līdz 800 eiro lielu naudas sodu. TM pārstāvji šobrīd gan nav gatavi pateikt, kāds varētu būt sods.

Ceturtdien valsts sekretāru sanāksmē izsludināts «Sejas aizsegšanas ierobežojuma likums», ar kuru paredzēts noteikt aizliegumu personām nēsāt seju aizsedzošu apģērbu publiskās vietās.

Par publisku vietu likumprojekta izpratnē ir uzskatāma jebkura vieta, kura neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kura par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskai personai, kas nav attiecīgās vietas īpašnieks, valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi.

Par publisku vietu ir uzskatāmas arī izglītības iestādes, medicīnas iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, kredītiestādes, veikali, apdrošināšanas sabiedrības, teātri, kultūras nami, publisko pasākumu norises vietas, kā arī parki un ielas.

Likumprojekta ietvaros par publisku vietu neuzskata reliģisko organizāciju dievnamus, lūgšanu telpas, telpas, kurās notiek reliģiskā darbība, kā arī slēgtus privātus pasākumus, kas notiek publiskā vietā (piemēram, attiecīgu telpu īre privātajam pasākumam). Tāpat ierobežojums neattiecas uz privātpersonai piederošo nekustamo īpašumu, kur īpašnieks nosaka nekustamā īpašuma izmantošanas noteikumus un kārtību.

Likumprojekts paredz izņēmumus, kad attiecīgais ierobežojums netiek piemērots. Tā kā spēkā esošais normatīvais regulējums jau šobrīd nosaka objektīvus apstākļus, proti, drošības, veselības un citus apstākļus, kuriem pastāvot, personai ir obligāti jānēsā seju aizsedzošs apģērbs, ir paredzēti attiecīgi izņēmumi, kad ierobežojums aizsegt seju netiek piemērots. Piemēram, personai, kas brauc ar motociklu, obligāti jābūt ķiverei (tomēr, ja persona apmeklē valsts iestādi vai banku, ķivere ir jānoņem), tāpat noteiktu profesiju pārstāvjiem, pildot amata pienākumus, arī jāaizsedz seja.

Ierobežojums nebūtu attiecināms uz obligātām prasībām, kuras ir noteiktas normatīvajos aktos gadījumos, kad seju aizsedz sporta vai mākslas pasākumu laikā, veselības stāvokļa vai laika apstākļu dēļ, kā arī valsts tautas svētku un kultūrvēsturisko pasākumu laikā. Ierobežojums nav attiecināms arī uz masku ballēm, noteiktiem svētkiem raksturīgo apģērbu nēsāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu