Veidos reģistru, lai uzkrātu informāciju par absolventu nodarbinātību un nomaksātajiem nodokļiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Lai iegūtu pilnīgus datus par augstāko izglītību un novērtētu valsts budžeta līdzekļu ieguldījumu efektivitāti, plānots veidot Studējošo un absolventu reģistru, kurā tiks uzkrāta informācija par absolventu nodarbinātību, ienākumiem un samaksātajiem nodokļiem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavots likumprojekts, kuru valdība skatīs otrdien, 27.septembrī.

Reģistrā ir paredzēts apkopot un centralizēti uzkrāt informāciju par augstākās izglītības iestādēs studējošajiem, tostarp personu datus, datus par studiju sākšanu un pabeigšanu, datus par apmaiņas studentiem, absolventu nodarbinātību, ienākumiem un nomaksāto nodokļu apmēru, norāda IZM.

Jaunais regulējums nodrošinās arī tiesisko pamatu augstskolām un koledžām nodot privātpersonu – studējošo un doktora zinātniskā grāda pretendentu – datus to iekļaušanai vienotā izglītības informācijas sistēmā. IZM skaidro, ka šobrīd augstākās izglītības dati ir pieejami tikai apkopotā veidā, tiem ir ierobežotas analīzes un detalizācijas iespējas, kā rezultātā nav iespējams sasaistīt ieguldījumu rādītājus ar rezultātu rādītājiem augstākajā izglītībā.

Iegūstot datus par absolventu nodarbinātību, ienākumiem un nomaksātajiem nodokļiem, IZM cer iegūt salīdzināmu, sistēmisku informāciju par absolventu nodarbinātību, lai novērtētu valsts budžeta līdzekļu izlietojuma ekonomisko atdevi, studiju programmu īstenošanas ieguldījumus tautsaimniecībā un iegūtos datus izmantotu nodarbinātības prognozēšanā.

Šādu datu uzkrāšana ļaušot iegūt pilnīgu statistikas ainu par augstākās izglītības rezultātiem personu līmenī, nodrošinot iespēju izsekot, vai ieguldījumi atbilst darba tirgus, sabiedrības un tautsaimniecības attīstības prasībām.

IZM uzsver, ka reģistra mērķis nav fizisko personu personificētu datu izmantošana, glabāšana un citas ar datu apstrādi saistītas darbības, bet tikai datu saņemšana statistikas vajadzībām, lai īstenotu augstākās izglītības jomas normatīvajos aktos un politikas plānošanas dokumentos noteiktos uzdevumus. Paredzēts, ka tiks ievērotas normatīvajos aktos noteiktās prasības fizisko personas datu aizsardzībai.

Reģistru pamatā veidos dati par pirmā un otrā līmeņa profesionālās un akadēmiskās augstākās izglītības studiju programmās, tai skaitā doktorantūras studiju programmās, studējošajiem. Papildus reģistrā paredzēts ietvert informāciju par doktora zinātniskā grāda pretendentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu