Mācībās Baltijā piedalīsies «Mirage 2000-5» un «Eurofighter» iznīcinātāji

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās mācībās Baltijas valstu teritorijā iesaistīsies Francijas «Mirage 2000-5» un Vācijas «Eurofighter» iznīcinātāji, portāls TVNET uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

27. un 28. septembrī Baltijas valstu gaisa telpā notiks NATO Gaisa spēku pavēlniecības organizētās NATO dalībvalstu un partnervalstu gaisa mācības «Ramstein Alloy 3,» lai pilnveidotu vadības un kontroles iemaņu apguvi, sadarbību un savstarpējo savietojamību, kā arī praktizētu specifiskas gaisa telpas patrulēšanas procedūras.

Mācību scenārijs paredz ne tikai pilnveidot gaisa telpas patrulēšanas procedūras, bet arī stiprināt alianses un partnervalstu savstarpējo sadarbību Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas un reģionālo gaisa spēku resursu lietošanā.

Mācībās iesaistīta Francijas Gaisa spēku iznīcinātāju «Mirage 2000-5» vienība, kas šobrīd veic NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā un izvietota Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, Lietuvā, savukārt atbalstu sniegs Vācijas Gaisa spēku iznīcinātāju «Eurofighter» vienība, kas patrulēšanas operācijas stiprināšanai Baltijas valstu gaisa telpā izvietota Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

Francijas un Vācijas iznīcinātājus atbalstīs Polijas Gaisa spēki kopā ar alianses partnervalstu Zviedrijas un Somijas Gaisa spēkiem, lai atbilstoši mācību scenārijam piedalītos gaisa kuģa pārtveršanā, meklēšanas un glābšanas operācijā, kā arī sakaru zaudēšanas izspēles vingrinājumā. Lietuvas Gaisa spēki nodrošinās transportlidmašīnu, lai simulētu sakaru zaudēšanas scenāriju, savukārt Latvija un Igaunija sniegs atbalstu ar gaisa atbalsta kontrolieriem.

Latvijas bruņoto spēku helikopters sniegs atbalstu meklēšanas un glābšanas scenārija izspēlē kaujas apstākļos, savukārt NATO agrās brīdināšanas un kontroles sistēmas lidmašīna nodrošinās vadību un kontroli lidojumu laikā un ātro reaģēšanas scenāriju izspēlē.

Mācību scenārijs sniedz iespēju ne tikai trenēties NATO patrulēšanas operācijas Baltijas valstu gaisa telpā rotācijas vienībām, bet arī pilnveidot starpinstitucionālo sadarbību starp bruņotajiem spēkiem un valsts civilajām institūcijām, trenēt atbalsta sniegšanas procedūras gaisa kuģiem krīzes situācijās, nostiprināt iemaņas gaisa kuģu identifikācijā, kā arī uzlabot savstarpējo savietojamību starp mācībās iesaistītajām nācijām un to gaisa kuģiem.

Mācības, kuras alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm organizē NATO Gaisa spēku pavēlniecība Ramšteinā un vada NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā, sekmē sabiedroto un partnervalstu klātbūtnes stiprināšanu Baltijas reģionā. «Ramstein Alloy» ir turpinājums treniņlidojumiem Baltijas gaisa telpā (BRTE - Baltic Region Training Event), kas regulāri notiek jau kopš 2008.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu