Drošības policija nav uzstājusi uz visaptveroša sejas aizsegšanas aizlieguma ieviešanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Drošības policija (DP) nav uzstājusi uz visaptveroša sejas aizsegšanas aizlieguma ieviešanu, tomēr norāda, ka būtu jāņem vērā starptautiskā pieredze un prakse šā jautājuma regulēšanā.

Komentējot Tieslietu ministrijas (TM) piedāvāto likumprojektu seju aizsedzoša apģērba ierobežošanai, DP aģentūrai LETA teica, ka Eiropā šobrīd nacionālā līmenī seju pilnībā aizsedzoša apģērba nēsāšanas aizliegums ir ieviests tikai Francijā un Beļģijā. Reģionālā līmenī atsevišķu pašvaldību teritorijās līdzīgi aizliegumi ir ieviesti arī citās valstīs - Spānijā, Itālijā, Šveicē.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa un Beļģijas Konstitucionālā tiesa ir noraidījušas pieteikumus atcelt aizliegumu un neuzskata to par cilvēktiesību pārkāpumu. Tomēr Francija un Beļģija šo normu izstrādes un ieviešanas gaitā ir saskārušās ar pretestību no dažādu musulmaņu organizāciju puses, kas savukārt ir veicinājis drošības risku paaugstināšanos šajās valstīs.

DP uzsver, ka Latvija ir daļa no Rietumu atvērtās, līdztiesīgās un demokrātiskās pasaules, tādēļ Latvijai būtu jāņem vērā starptautiskā pieredze un prakse šā jautājuma regulēšanā. Vienlaikus dienests nav uzstājis uz visaptveroša aizlieguma ieviešanu.

Minētā likumprojekta sagatavošanas procesā Tieslietu ministrija nav lūgusi tiešu DP viedokli, bet pastarpināti - prasot to Iekšlietu ministrijai. Atbildē sniegtais DP viedoklis arī tika pausts ministriju pārstāvjiem.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija pēc ilgākas saskaņošanas ir sagatavojusi likumprojektu, lai ierobežotu seju aizsedzoša apģērba valkāšanu publiskās vietās, vienlaikus paredzot vairākus izņēmumus, kad attiecīgais ierobežojums netiktu piemērots.

Kā pamato ministrija, likums tapis, lai nodrošinātu «vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu».

Likumprojektā piedāvāts noteikt, ka publiskā vietā būs aizliegts aizsegt seju, izņemot izņēmuma gadījumus. Par publisku vietu likuma izpratnē tiks uzskatīta jebkura vieta, kas neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopīgo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kas par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskai personai, kas nav attiecīgās vietas īpašnieks, valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi.

Par publisku vietu likuma izpratnē nebūs uzskatāmi dievnami, lūgšanu telpas, kā arī telpas, kur notiek reliģiskā darbība.

Valdošās koalīcijas politiķi norāda, ka vēl diskutēs par TM piedāvāto likumprojektu seju aizsedzoša apģērba ierobežošanai, tomēr partiju pārstāvji ir noskaņoti vairāk atbalstoši par iespējamām regulējuma izmaiņām.

Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars sacīja, ka šis politiskais spēks atbalsta TM piedāvāto likumprojektu. Arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji ir drīzāk atbalstoši.

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa sacīja, ka par šo konkrēto likumprojektu diskusija vēl nav notikusi. Tas ir jautājums par personiskās brīvības ierobežošanu un drošības riskiem, piebilda politiķe. Paužot personīgo viedokli, Āboltiņa ir drīzāk atbalstoša par šādu likumprojektu, ņemot vērā drošības argumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu