Eksperts: purvi un šaurie ceļi padara Latviju viegli aizstāvamu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijā un Baltijā kopumā ir vispateicīgākais apvidus militārai aizsardzībai. Tā uzskata militārais eksperts, «Potomac Fundation» prezidents Filips Kārbers, kurš ir Džordžtaunas Universitātes mācībspēks un Latvijas Aizsardzības ministrijas nolīgtais konsultants. Viņš uzskata, ka Krievija, uzbrūkot Latvijai, negūtu panākumus ne stundu, ne dienu, pat ne nedēļas laikā, šovakar ziņo LTV raidījums «de facto».

Kārbera viedoklis ir pretējs citu organizāciju un ekspertu iepriekš izteiktajiem secinājumiem, ka Latvija un Baltijas valstis kopumā ir grūti aizstāvamas. Piemēram, «RAND Corportation» iepriekš minēja, ka Krievijas spēki Rīgu varētu sasniegt 60 stundās.

«Jūs nevarat atdzīt tanku no Krievijas robežas līdz Rīgai 60 stundās, jo jūs mēģinās apturēt. Jūs dzīvojat šajā valstī. Te ir purvi, meži, ceļi ir šauri. Apvidus šeit ir aizsardzībai vispiemērotākais Eiropā,» saka Kārbers.

Viņš gan norāda, ka bez NATO papildspēkiem, labas mobilizācijas un tehnikas ilgi aizstāvēties Latvija nevarētu.

«Lai uzbruktu Baltijai, viņiem [Krievijai] vajadzētu novirzīt vairāk spēku uz Baltkrieviju, ko viņi ir darījuši mācībās «Zapad», kurās bija iekļauts arī iebrukums Baltijā un Polijā. Taču šo spēku pārvietošana uz Baltkrieviju prasa laiku, un tas ir redzams. Ja NATO valstis tikai sēž un skatās, kā tas notiek, tas ir liels spēks, kas var paņemt teritoriju ļoti ātri. Ja valdības atbild šim Krievijas izvietojumam, iesaista rezerves un papildspēkus, Krievijai tā nebūtu viegla cīņa,» pauž Kārbers.

Vienā no simulācijas spēlēm, ko Kārbera organizācija izspēlēja pret Latvijas bruņotajiem spēkiem, Latvija mēģināja aizstāvēties pašu spēkiem. Rezultātā Zemessardze, kas tika nosūtīta Vidzemes šosejas un citu apvidu aizstāvībai, pāris dienās tika novājināta līdz 20% tās resursu, kamēr Krievijas spēki saglabāja virs 90% aktīvu.

Trešajā no simulācijas spēlēm, ar lielu NATO papildspēku klātbūtni un palielinātu mehanizāciju Latvijas armijā, Krievija virtuālajā kara spēlē cieta sakāvi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu