Izstrādās jaunu pārtikas komplektu Latvijas karavīriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rebeka Žeire / LETA

Garāks derīguma termiņš, lielāka izvēle un jauns, nečaukstošs iepakojums maskēšanās krāsās - šie ir trīs galvenie uzdevumi, kas jāsasniedz, turpmāko trīs gadu laikā izstrādājot jaunu sausās pārtikas devas uzturkomplektu Latvijas karavīriem, svētdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Karavīram ir domātas trīs ēdienreizes dienā, lai viņš saņemtu pilnvērtīgu kaloriju daudzumu, kas nepieciešams intensīvas aktivitātes uzdevuma izpildes laikā, stāsta Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris Kaspars Zdanovskis.

Cūkgaļa ar griķiem, putra, kafija, tēja, medus, dažādi saldumi un vēl citas uzkodas, tāpat arī Latvijas armijas slepenais ierocis - divas rupjmaizes šķēles.

Viena maltīte satur nedaudz vairāk nekā 1500 kalorijas.

Var šķist, ka nekas īpašs kareivja sausās pārtikas uzturdevā nav, taču pirmais iespaids ir mānīgs. Sākot ar produktu izvēli, to pagatavošanas veidu, un līdz pat iepakojumam, kareivja maltītes izstrāde ir rūpīgi pārdomāta.

Savas zināšanas kareivju pārtikas veidošanā jau kopš 2009.gada iegulda Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) eksperti. Kopš tā laika izveidoti jau divu paaudžu sausās pārtikas uzturdevu komplekti. Asociētā profesore Sandra Muižniece-Brasava norāda, ka trešās paaudzes pārtikas komplektu viens no galvenajiem jauninājumiem ir iepakojums.

«Mīkstajos iepakojumos mēs esam dabūjuši līdz pat pieciem gadiem derīguma termiņu, neliekot klāt krāsvielas, e-vielas, bet izmantojot tikai iepakošanas tehnoloģiju iespējas,» stāsta profesore.

Tuvākajos gados universitātes speciālisti, sadarbojoties ar Aizsardzības ministriju strādās pie tā, lai tagadējo 14 maltītes variāciju izvēles iespējas pieaugtu līdz 21 veidam.

Tāpat tiek strādāts arī pie tā, lai kareivis pusdienu laikā būtu iespējami nemanāms.

«Pašreizējie iepakojumi vēl čaukst, visi ir čaukstīgi. Šobrīd strādājam, lai pakas varētu mežā lietot, lauka apstākļos, svarīgi, lai, lietojot paku, nebūtu skaņas,» norādīja Muižniece-Brasava.

Tāpat arī līdz šim ēdiena sildīšanai izmantotie sērkociņi un sausais spirts tiks nomainīti pret iepakojumu ar ķīmisko elementu, kas sasilst, tajā ielejot ūdeni. Pēc tam to aptin ap pārtikas iepakojumu.

Vēl viens svarīgs uzdevums, uz kā uzstāj NBS spēki ir tas, ka universitātes zinātniekiem iespējami vairāk jāizmanto Latvijā ražoti produkti. Lai gadījumā, ja pienāk «stunda X», ražošana un spēja pašiem ražot un apgādāt ir uz vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu