«SpaceX» un «Tesla» vadītājs apņēmies izveidot koloniju uz Marsa

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV kompānijas «SpaceX» dibinātājs un vadītājs Elons Masks otrdien paziņoja, ka plāno izveidot cilvēku koloniju uz Marsa, nogādājot viņus uz «sarkano planētu» ar šīs kompānijas raķešu un kosmosa kuģu floti, un šī kolonija jau šajā gadsimtā spētu pati sevi uzturēt.

Masks, sakot runu Starptautiskajā astronautikas kongresā Meksikas rietumu pilsētā Gvadalaharā, arī parādīja futūristisku video, kurā atainotas viņa idejas par starpplanētu transporta sistēmu, kas balstītos uz atkārtoti izmantojamām raķetēm, dzinēju saimniecību uz Marsa un 1000 kosmosa kuģiem orbītā, kuri pārvadātu pa apmēram 100 cilvēkiem katrs.

Katrā kosmosa kuģī būtu restorāns, pasažieru kajītes, bezsvara spēles un kinofilmas.

«Tam (ceļojumam) jābūt jautram vai aizraujošam. Tajā [pasažieri] nevarētu just saspiestību vai garlaicību,» sacīja Masks.

Viņš atzina, ka pirmais lidojums būtu dārgs, bet ir mērķis «padarīt tos pieejamus gandrīz katram, kas gribētu tajos doties,» laika gaitā samazinot biļetes cenu līdz 100 tūkstošiem ASV dolāru.

Lai aizvestu arī miljoniem tonnu kravas, būs vajadzīga spēcīga raķete, kuru Masks raksturoja kā «nesējraķetes «Falcon 9» uzlabotu versiju». «Falcon 9» ir šīs kompānijas pašreizējo raķešu sistēma, kas var nolaisties vertikāli.

Viņš atzina, ka cilvēku civilizācijas izveidošanai uz Marsa būs nepieciešama izmaksu samazināšana.

«Mūsu mērķis ir uzlabot izmaksas uz tonnu [transportā] uz Marsu par pieciem miljoniem procentu,» sacīja Masks. «Nevar izveidot pašuzturošu civilizāciju uz Marsa, ja biļetes cena ir 10 miljardi dolāru uz cilvēku,» viņš piebilda.

«SpaceX» ir paziņojusi, ka plāno jau 2018.gadā nosūtīt bezapkalpes kravas kuģi «Drago» uz Marsu, sagatavojot ceļu cilvēku misijai, kas 2024.gadā atstātu Zemi un nākamajā gadā ierastos uz Marsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu