NATO vienības Latvijas teritorijā varēs pārvadāt pielādētus ieročus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO un tās dalībvalstu bruņotie spēki pāri Latvijas robežai un valsts teritorijā varēs pārvadāt pielādētus ieročus, liecina likumprojekts, kuru ceturtdien, 29.septembrī, plānots izsludināt valsts sekretāru sanāksmē.

Grozījumi likumā par ārvalstu bruņoto spēku statusu Latvijas teritorijā paredz, ka NATO un tās dalībvalstu bruņotie spēki var pārvadāt kaujas tehniku un ieročus pielādētus, jo, piemēram, valsts apdraudējuma gadījumā – sniedzot atbalstu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, NATO un tās dalībvalstu bruņotajiem spēkiem jau jābūt kaujas gatavībā, lai atbalsts būtu savlaicīgs un efektīvs un sabiedroto spēku vienības varētu nekavējoties iesaistīt atbalsta sniegšanā uzreiz pēc valsts robežas šķērsošanas.

Likumprojekts arī nosaka, ka NATO un tās dalībvalstu bruņoto spēku vienībām ir sevišķas tiesības uz kaujas tehnikas un ieroču pārvietošanu pāri Latvijas valsts robežai (ja to prasa operacionālā nepieciešamība). Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki ir atbildīgi par šādas NATO un tās dalībvalstu bruņoto spēku vienībām piešķiramās sevišķās kārtības ievērošanu. Šī speciālā kārtība netiek attiecināta uz trešo valstu (kuras nav NATO dalībvalstis) bruņotajiem spēkiem.

Ne NATO un tās dalībvalstu, ne Eiropas Savienības dalībvalstu bruņoto spēku vienībām nav paredzēts lietot šaujamieročus vai speciālos līdzekļus, vai fizisko spēku Militārā dienesta likuma 13. un 14. panta izpratnē - piemēram, aizturot laupītājus vai padarot nekaitīgu dzīvnieku, kas apdraud cilvēka dzīvību un veselību.

Tāpat, lai sabiedroto spēki varētu efektīvi sniegt atbalstu NBS, nepieciešami grozījumi, ka sabiedroto spēku vienībām atbalsta sniegšanā ir tādas pašas tiesības kā NBS un to amatpersonām. Līdz ar to likumprojekts paredz: lai stiprinātu valsts drošības un aizsardzības spējas, NATO un to dalībvalstu bruņotie spēki var tikt iesaistīti atbalsta sniegšanā Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Šie uzdevumi NATO un to dalībvalstu bruņoto spēku vienībām tiks noteikti, pamatojoties uz operacionālo nepieciešamību, un tie neietvers uzdevumus, kuru izpildei ir nepieciešamas citos likumos paredzētās speciālās tiesības vai kuru izpildei nepieciešamas Latvijas teritorijai specifiskas zināšanas. Kontroli pār šo uzdevumu izpildi nodrošinās atbildīgās Nacionālo bruņoto spēku amatpersonas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu