Pētījums: Latvijā inovatīvie pretvēža medikamenti kompensējamo zāļu sarakstā iekļauti reti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijā inovatīvie pretvēža medikamenti kompensējamo zāļu sarakstā tiek iekļauti salīdzinoši retāk nekā citās valstīs, šodien diskusijā «Cilvēka dzīvības vērtība caur onkoloģijas prizmu: Latvijas un citu Eiropas Savienības dalībvalstu pieredze» sacīja uzņēmuma «Ernst&Young» pārstāvis Andris Lauciņš.

Pētnieki aplūkoja 30 inovatīvus pretvēža medikamentus, tomēr secināja, ka kompensējamo zāļu sarakstā Latvijā ir iekļauti tikai pieci no šiem medikamentiem, bet kopumā tirgū ir pieejami 11 no tiem.

Tāpat secināts, ka Latvija inovatīvajiem vēža medikamentiem tērē četras reizes mazāk naudas nekā vidēji citās Austrumeiropas valstīs. Latvija 30 pētījumā apskatīto inovatīvo pretvēža medikamentu iegādei uz vienu iedzīvotāju tērē mazāk par 1000 eiro, savukārt Lietuva - vairāk nekā 2000 eiro, bet, piemēram, Čehija - teju 3000 eiro.

Lauciņš skaidroja, ka, palielinot finansējumu inovatīvajiem vēža medikamentiem par desmit miljoniem eiro, būtu iespējams sasniegt Čehijas līmeni, kā arī uzlabot onkoloģisko pacientu dzīvildzi.

Eksperts gan pieļāva, ka Latvijā inovatīvie medikamenti ienāk mazāk, jo tirgus ir mazāks nekā lielajās valstīs.

Diskusijā par cilvēka dzīvības vērtību runāja arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vadītāja vietnieks Dzintars Mozgis. Viņš skaidroja, ka Latvijā vidēji viens priekšlaikus miris cilvēks zaudē 13,3 dzīves gadus, kas naudas izteiksmē ir 44 150 eiro neiekasētos nodokļos.

Savukārt 2014.gadā kopējais potenciāli zaudētais mūža gadu skaits Latvijā bija 93 233 gadi, kas ir aptuveni 300 miljonu eiro zaudējumi valstij.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu