Mediķu protests pie Saeimas pulcē ap 300 līdz 350 cilvēku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) protests pie Saeimas nama pulcē aptuveni 300 līdz 350 cilvēku. Kā protesta akcijas sākumā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, politiķi joprojām nedzird mediķu prasības, tādēļ neatliek nekas cits, kā izmantot «gara spēku - mākslas spēku».

Pēc izrādes Keris aicināja klātesošos un arī visus citus cilvēkus parakstīties mediķu arodbiedrības vēstulē, kura vēlāk tiks iesniegta Saeimai. Vēstulē teikts - ja deputāti balsos par tādu budžetu, kur pietiekams finansējums netiek atvēlēts veselības aprūpei, tad «es par tevi nebalsošu».

Mediķu arodbiedrība pagājušajā nedēļā nolēma protestēt, jo pagaidām nav panākts finansējuma pieaugums veselības aprūpei līdz 3,25% no iekšzemes kopprodukta (IKP) nākamajam gadam.

Kā norādīja mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris, šobrīd nozarei 2017.gada budžeta projektā kopā ar visiem celtniecības darbiem tiek plānoti 834,5 miljoni eiro, kas nozīmē, ka līdz 3,25% no IKP pietrūkst vēl 23,5 miljoni eiro. Tāpat nav paredzēts, ka 2020.gadā veselībai jāatvēl 4% no IKP, kā arī nākamgad nav paredzēts pieaugums mediķu algām.

Protesta akcijas devīze būs «Par tautas dzīvību». Pie Saeimas paredzētajā akcijā mediķi izspēlēs izrādi, kurā darbosies «Nāve» un «Tautas dzīvība».

Pie Saeimas tiks sākta arī parakstu vākšana, lai atbalstītu vēstuli deputātiem, kurā būs izteiktas prasības palielināt finansējumu veselībai, kā arī brīdinājums politiķiem, ka, nepiešķirot medicīnai lielāku finansējumu, vēstuli parakstījušie cilvēki par viņiem vairs nebalsos. Parakstīties par vēstuli būs iespējams protesta akcijas laikā, kā arī pēc tam LVSADA birojā, arodbiedrības mājaslapā, kā arī, iespējams, medicīnas iestādēs.

Savukārt vēlāk, iespējams, 12.oktobrī vai 13.oktobrī, kad no Finanšu ministrijas (FM) nākamā gada valsts budžeta portfelis tiks nests uz Saeimu, pie parlamenta ēkas tiks izklāts «Nāves paklājs».

Iespējams, ceļā no FM līdz Saeimai tiks izvietotas arī slimnieku gultas. Pēc tam Saeimai tiktu iesniegti arī savāktie iedzīvotāju un mediķu paraksti par politiķiem paredzēto vēstuli. Tomēr, ja līdz tam laikam tiks apmierinātas mediķu prasības, tad vēstules un cilvēku parakstu iesniegšana Saeimā, kā arī «Nāves paklāja» akcija varētu notikt citādi, norāda arodbiedrībā.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Plānots, ka akcijā piedalīsies aptuveni 700 cilvēku. Protesta akcija sāksies plkst.11.

Cerot uz pēdējā brīža pozitīvām izmaiņām, LVSADA padome 16.augustā nolēma vēlreiz aicināt valdību finansēt nozari atbilstoši labai starptautiskajai praksei un atkārtoti jautājumu par protesta akciju rīkošanu izskatīt 20.septembrī.

Tomēr valdība divas dienas

vēlāk lēma, ka veselības nozarei nākamgad būs pieejami papildu aptuveni 45 miljoni eiro, nevis VM prasītie 70 miljoni.

Veselības ministre Anda Čakša uzsvērusi, ka, nesaņemot nozarei nepieciešamo finansējumu - 70 miljonus eiro -, arī nākamgad pacientiem būs jārēķinās ar garām rindām uz izmeklējumiem pie speciālistiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu