Latvijā HIV pārnēsātāju jau 6700!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grūtniecēm, bīstamu infekciju slimniekiem, cietumniekiem un citu riska grupu iedzīvotājiem HIV testus veiks, pastiprināti uzrunājot šīs grupas cilvēkus. Tādu jauninājumu paredz Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas un Veselības ministrijas kopīgi izstrādātā kārtība.

Ik gadu Latvijā atklāj teju trīs reizes vairāk HIV inficēšanās gadījumu nekā vidēji Eiropā. Vēl lielāks no jauna HIV inficēto skaits ir vienīgi Igaunijā.

Daudzi HIV inficētie baiļu vai nezināšanas dēļ neveic testus un turpina inficēt citus cilvēkus

Tāpēc Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija sadarbībā ar Veselības ministrijas speciālistiem izskatīja iespējas paplašināt HIV diagnosticēšanas iespējas.

Galvenais jauninājums - Narkoloģijas dispanserā, Dzemdību namā, cietumos un citās iestādēs, kur uzturas daudzi riska grupas pacienti, HIV testus veikt bez īpašas pacienta piekrišanas.

Kopējais HIV nēsātāju oficiālais skaits Latvijā ir sasniedzis jau 6700 cilvēku

Šādu iedzīvotāju daudzums turpina strauji pieaugt,

Eiropas Savienībā vidēji ir 6 HIV gadījumi uz katriem 100 000 iedzīvotāju, savukārt Latvijā tie jau ir 17 gadījumi uz katriem 100 000.


.
Pašlaik Latvijā ir 18 testa kabineti, kuros var vērsties ikviens iedzīvotājs un bez maksas veikt HIV/AIDS testu. Šajā testa kabinetā šogad bijuši jau 377 cilvēki, HIV infekcija atklāta 10 no viņiem. Testa kabineta pārstāve atbalsta nepieciešamību paplašināt HIV diagnostikas iespējas, tomēr, tad arī ir jāparedz konsultācijas iespējas, kuras ārsti laika trūkuma dēļ parasti nevar veikt.

Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati, HIV infekcija jau vairākus gadus nav tikai narkomānu vai homoseksuālu vīriešu problēma.

Jaunatklātie HIV gadījumi pārsvarā tiek atklāti tradicionālas seksuālās orientācijas iedzīvotājiem vecumā no 18 līdz 39 gadiem.

Iecere riska grupu iedzīvotājiem pastiprināti piedāvāt HIV testus vēl tiks plašāk apspriesta oktobra beigās Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē. Tad, konsultējoties ar Finanšu ministriju, tiks lemts par to, kad tiks ieviesta prakse riska grupas pacientiem HIV testus veikt bez cilvēka piekrišanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu