Tiesībsargs: Sejas aizsegšanas aizliegšana pati par sevi nevar nodrošināt vienotu sabiedrību

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ierobežojums noteiktām personu grupām nēsāt seju aizsedzošas galvassegas pats par sevi nevar sasniegt izvirzīto mērķi - nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, uzskata tiesībsargs Juris Janosns.

Tiesībsarga birojā portāls TVNET noskaidroja, ka tiesībsargs jau 2016.gada februārī ir sniedzis viedokli Tieslietu ministrijai (TM) par seju aizsedzoša apģērba lieguma pieļaujamību no cilvēktiesību viedokļa un norādījis uz papildu izpētes nepieciešamību. Viedoklī tika uzsvērts, ka seju aizsedzoša apģērba pilnīgs ierobežojums aizskar personas pamattiesības.

Lai gan likumprojekts ir rakstīts šķietami neitrāli, nenoliedzami seju aizsedzošu galvassegu nēsāšanas

ierobežojums primāri apgrūtinātu personas, kuras valkā šāda veida apģērbu savas reliģiskās pārliecības dēļ, visbiežāk islāmticīgās sievietes.

Tiesībsargs uzsver, ka šāda mēroga ierobežojumi nedrīkst tikt piemēroti, balstoties tikai uz aizspriedumiem pret konkrētās reliģijas pārstāvjiem. Pozitīvi tiesībsargs vērtē to, ka likumprojekta izstrādē ir apzināts Latvijas musulmaņu draudžu viedoklis. Tomēr likumprojekta anotācijā trūkst izvērsta vērtējuma par Latvijas konstitucionālo vērtību apdraudējumu un ierobežojuma nepieciešamību, ņemot vērā nelielo skaitu cilvēku, kuru tiesības šis likumprojekts ierobežotu.

Tiesībsarga ieskatā, ierobežojums noteiktām personu grupām nēsāt seju aizsedzošas galvassegas pats par sevi nevar sasniegt izvirzīto mērķi – nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu. Likumprojekta anotācijā vispār nav pievērsta uzmanība tam, vai šāda ierobežojuma noteikšana sabiedrībā nevar tikt uztverta kā valsts varas atbalsts neiecietīgai attieksmei pret islāma reliģijai piederīgajiem, norāda tiesībsargs.

Ievērojot minēto, tiesībsargs uzskata, ka

valstij primāri būtu jāvērtē iespēja piemērot personu tiesības mazāk ierobežojošus līdzekļus, kas savukārt šobrīd anotācijā nav aplūkots.

TVNET jau vēstīja, ka aizvadītajā nedēļā valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts «Sejas aizsegšanas ierobežojuma likums», ar kuru paredzēts noteikt aizliegumu personām nēsāt seju aizsedzošu apģērbu publiskās vietās.

Par publisku vietu likumprojekta izpratnē ir uzskatāma jebkura vieta, kura neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kura par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskai personai, kas nav attiecīgās vietas īpašnieks, valdītājs, turētājs, algots darbinieks vai cita persona, kuras atrašanās attiecīgajā vietā ir saistīta ar darba pienākumu izpildi.

Par publisku vietu ir uzskatāmas arī izglītības iestādes, medicīnas iestādes, valsts un pašvaldību iestādes, kredītiestādes, veikali, apdrošināšanas sabiedrības, teātri, kultūras nami, publisko pasākumu norises vietas, kā arī parki un ielas.

Likumprojekta ietvaros par publisku vietu neuzskata reliģisko organizāciju dievnamus, lūgšanu telpas, telpas, kurās notiek reliģiskā darbība, kā arī slēgtus privātus pasākumus, kas notiek publiskā vietā (piemēram, attiecīgu telpu īre privātajam pasākumam). Tāpat ierobežojums neattiecas uz privātpersonai piederošo nekustamo īpašumu, kur īpašnieks nosaka nekustamā īpašuma izmantošanas noteikumus un kārtību.

Likumprojekts paredz izņēmumus, kad attiecīgais ierobežojums netiek piemērots. Tā kā spēkā esošais normatīvais regulējums jau šobrīd nosaka objektīvus apstākļus, proti, drošības, veselības un citus apstākļus, kuriem pastāvot, personai ir obligāti jānēsā seju aizsedzošs apģērbs, ir paredzēti attiecīgi izņēmumi, kad ierobežojums aizsegt seju netiek piemērots. Piemēram, personai, kas brauc ar motociklu, obligāti jābūt ķiverei (tomēr, ja persona apmeklē valsts iestādi vai banku, ķivere ir jānoņem), tāpat noteiktu profesiju pārstāvjiem, pildot amata pienākumus, arī jāaizsedz seja.

Ierobežojums nebūtu attiecināms uz obligātām prasībām, kuras ir noteiktas normatīvajos aktos gadījumos, kad seju aizsedz sporta vai mākslas pasākumu laikā, veselības stāvokļa vai laika apstākļu dēļ, kā arī valsts tautas svētku un kultūrvēsturisko pasākumu laikā. Ierobežojums nav attiecināms arī uz masku ballēm, noteiktiem svētkiem raksturīgo apģērbu nēsāšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu