Dombrava pārmet Pimenovam publisku PSRS slavināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Deputāts Jānis Dombrava (VL-TB/LNNK) uzskata, ka parlamentārietis Igors Pimenovs (S) savos publiskajos izteikumos «publiski slavinājis Padomju Savienību», tāpēc lūdz šo situāciju izvērtēt Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Dombrava iesniegumā komisijai skaidro, ka šogad 5.septembrī piedalījās Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» kopā ar Pimenovu, lai diskutētu par nepieciešamību aizliegt PSRS simbolikas publisku izmantošanu.

«Mani pārsteidza, ka raidījuma laikā Pimenovs daudzkārt slavēja Padomju Savienību, tās simboliku un okupācijas karaspēku un centās attaisnot PSRS, mazinot tās pastrādāto noziegumu nozīmīgumu,» norāda Dombrava.

Viņš savā iesniegumā arī citē vairākus raidījuma fragmentus. Piemēram, Dombrava iesniegumā iekļāvis šādu Pimenova citātu: «No otras puses tomēr jāatzīst, ka nav simetrijas starp diviem režīmiem: starp Padomju Savienību un nacistisko Vāciju. Cilvēkiem, kas vēl joprojām dzīvo Latvijā, un viņu bērniem Padomju Savienība asociējas ne tikai ar barakiem, ar gulagu, asociējas ar garīgo uzplaukumu, ar varoņdarbiem, ar uzvaru, ar tautu brālību, ar cilvēku brālību.»

Dombrava arī atgādina par Krimināllikuma pantu, kas paredz sodu par PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latviju rupju noniecināšanu.

Politiķis arī aicina komisiju izvērtēt, vai Pimenova izteikumi nav pretrunā ar deputātu ētikas kodeksa vairākiem punktiem. Viņš arī lūdz komisiju izvērtēt, vai Pimenova izteikumos nav saskatāms Krimināllikuma pārkāpums un nepieciešamības gadījumā aicina vērsties Ģenerālprokuratūrā.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs (S) aģentūrai LETA sacīja, ka komisijai būs nepieciešams visa raidījuma ieraksts, lai izvērtētu šo gadījumu, tāpat pēc teksta noformējuma šķiet, ka Dombravas iesniegumā, iespējams, trūkst kādas lapas. Saistībā ar šiem jautājumiem Orlovs vērsīsies pie Dombravas.

Orlovs arī uzsvēris, ka cilvēkiem, kuri vēlās sūdzēties par minētā Krimināllikuma panta pārkāpumu, būtu ieteicams iepazīties ar Saeimas komisijas protokoliem, lemjot par konkrētu normu. Orlovs piebilda, ka Dombravam būtu pašam jāvēršas Ģenerālprokuratūrā, kur strādā eksperti, kas arī varēs izvērtēt, vai pārkāpts likums, jo komisija izvērtē ētikas pārkāpumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu