Kalniete aizvainota par «stingra mugurkaula trūkumu» balsojumā par nākamo ANO ģenerālsekretāru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Atsevišķas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis balsojumā par nākamo ANO ģenerālsekretāru nav spējušas «noturēt stingru mugurkaulu», kas Austrumeiropas valstīm nozīmē, ka nozīmīgā amata ieņemšana izpaliks vēl vairākus desmitus gadu, aģentūrai LETA sacīja bijusī Latvijas vēstniece ANO, pašreizējā Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (V).

Politiķe atzina, ka ir «ļoti satriekta un aizvainota», jo balsojums faktiski nozīmē, ka nākamajās ANO ģenerālsekretāra vēlēšanās būs cita reģionālā grupa, līdz ar to Austrumeiropai atkal nebūs nekādu iespēju nozīmīgajā amatā redzēt kādu spēcīgu personu no šīs grupas.

«Var tikai nojaust, kas neatbalstīja [Eiropas Komisijas viceprezidentes Kristalinas] Georgijevas kandidatūru. Tiešām aizvaino, ka dažas no ES dalībvalstīm, kuras ir ievēlētas ANO Drošības padomē, viņu neatbalstīja,» atzina Kalniete.

Viņa arī atzina, ka šāda situācija, kurā ES nepārtraukti runā par solidaritātes un atbalsta izteikšanu, nav pieņemama. «Situācijā, kad nepieciešams noturēt stingru mugurkaulu, atbalstot citu ES dalībvalsti, tas netiek darīts. Georgijeva ir izcila kandidāte. Iespējams, pat labākais, ko Austrumeiropa varēja šobrīd piedāvāt,» viņa izteicās.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien žurnālistiem sacīja, ka nākamo ANO ģenerālsekretāru sagaida ļoti sarežģīts un nopietns darbs. Viņš arī skaidroja, ka ir vairākas problēmas, sākot no pārvaldības, kā arī nespēja pietiekami ātri reaģēt uz krīzēm, kas prasa ANO iejaukšanos. Par piemēru ministrs minēja notiekošo Sīrijā.

Ministrs atzina, ka Latvija vēlējusies, lai amatu ieņemtu sieviete, taču tas diemžēl nav noticis. «Gribētos cerēt, ka nākotnē ANO spēs pildīt to, ko tā daudzas reizes paudusi, tostarp dzimumu līdztiesības ziņā,» apliecināja Rinkēvičs, vienlaikus izsakot cerību, ka «Austrumeiropas laiks pienāks».

Ministra vērtējumā Austrumeiropas kandidāts, iespējams, netika atbalstīts lielā kandidātu skaita dēļ, kā arī saistībā ar to problemātiku, kas pēdējo gadu laikā norisinās mūsu kontinentā. «Katrā ziņā - vēlam veiksmi un esam gatavi cieši sadarboties,» apliecināja ministrs.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome trešdien atbalstījusi bijušā Portugāles premjerministra Antoniu Gutērreša kļūšanu par nākamo ANO ģenerālsekretāru un ceturtdien viņu oficiāli apstiprinās, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu