Čakša: Šobrīd nav iespējams rast papildu finansējumu, lai risinātu jautājumu par kvotām veselības aprūpē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šobrīd nav iespējams rast papildu finansējumu, lai risinātu jautājumu par kvotām veselības aprūpē, paziņoja veselības ministre Anda Čakša. Šobrīd piešķirtā nauda veselības pakalpojumiem ir iedota uz visu gadu, un naudas apjoms ir nepietiekams, skaidroja ministre un norādīja, ka ne par velti šobrīd tiek diskutēts par veselības aprūpes finansēšanas modeļa maiņu un to, kur rast papildu finansējumu.

Taujāta, vai tas nozīmē, ka šobrīd papildu finansējums kvotām uz izmeklējumiem nav plānots, Čakša atbildēja apstiprinoši. Viņa gan piebilda, ka visu laiku valdībā uztur prasību par to, ka veselības aprūpei nepieciešams papildu finansējums.

Šodien pēc valdības sēdes Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) žurnālistiem atzina, ka jautājumam par kvotām tiks meklēts risinājums kopā ar Veselības ministriju. Viņš piebilda, ka līdzekļi programmā «Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem» ir teju beigušies, tāpēc kvotu jautājumā tiks meklēts cits risinājums.

Kā ziņots, pēc Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) datiem, lielākajā daļā jeb 75% ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami jau no septembra.

Kā apgalvoja biedrības vadītāja vietniece Egija Širova, kvotas medicīnā šogad tikpat kā ir beigušās, līdz ar to lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vismaz līdz decembra beigām nebūs pieejama valsts apmaksāta veselības aprūpe. Cilvēkiem, kuriem nepieciešama medicīniskā palīdzība, esot trīs iespējas - maksāt par pakalpojumu pašiem, gaidīt rindā vairākus mēnešus vai tālu no dzīvesvietas mēģināt atrast citu veselības aprūpes iestādi, kur kvotas vēl nav iztērētas. Izmaksu ziņā iespējas ir vienlīdz dārgas, piebilda Širova.

LSB secinājusi, ka 75% ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami no septembra līdz pat nākamajam gadam. Vēl vairāk, atsevišķos gadījumos gada kvotas tiek izsmeltas jau pavasarī, apgalvoja Širova.

Kvotu trūkstot dažādās medicīnas jomās, piemēram, vizītēm pie otolaringologa, traumatologa, ortopēda, neirologa, ginekologa, pediatra un citiem speciālistiem. Šāda situācija izveidojusies, jo valsts piešķirtais kvotu apjoms ir krietni mazāks nekā pacientu pieprasījums pēc attiecīgā pakalpojuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu