Latvijā piektdaļa bērnu dzimst ar ķeizargriezienu; mediķi iesaka «ķeizaru» veikt tikai īpašos gadījumos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Mediķi satraukti par kādu tendenci - pēdējo gadu laikā arvien vairāk topošo māmiņu vēlas laist pasaulē bērnus ar ķeizaroperāciju. Ārsti saka: šāda iespēja jāizmanto tikai tad, ja ir veselības problēmas. Pasaules Veselības organizācija ir aprēķinājusi, ka šādām dzemdībām nav jāpārsniedz 15% no kopskaita. Mūsu valstī piektdaļa dzemdību beidzas ar ķeizaru, jo sievietes vēlas izvairīties no sāpēm.

Diāna, kurai jau ir divas meitas, Hēra un Luīze, ap Ziemassvētkiem gaida trešo bērniņu. Abas Diānas meitas dzimušas ar ķeizargriezienu. Viņa atzīst, ka tam par iemeslu bija pašas bailes un nepietiekama psihoemocionāla sagatavošanās.

«Es vēlējos, es gribēju dzemdēt pati, bet vēl nebiju tam nobriedusi. Jūtos tomēr nobijusies, neziņā, daudz man neviens neko neskaidroja, tāda attieksme ir tāda… arī mana doma bija tāda, ka visam ir jānotiek pašam no sevis, bet man jau tur bija jāpiedalās. Un tas mazliet tomēr ir pretrunā, ja tev ir jāpiedalās, tad tev tam ir jāgatavojas. Tāpat kā ceļojumam – mēs nevaram gaidīt, ka tas vienkārši notiks,» teic divu bērnu mamma.

Šobrīd Diāna lolo sapni par dabiskām dzemdībām. Pēc ilgiem meklējumiem viņai ir izdevies atrast vecmāti, kas apstiprinājusi: pēc diviem ķeizargriezieniem Diānas trešais mazulis var piedzimt dabiski.

«Ķeizars nebūt neatvieglo sāpes. Tas atvieglo tieši pašā operācijā – bērnu izcels, jā, bet pēc tam ar rētu būs jādzīvo visu mūžu, ar to lēmumu būs jāsadzīvo visu mūžu,

ar sāpēm pēc operācijas, pretsāpju līdzekļiem, nespēju būt tik mobilai uzreiz pēc dienas, divām, lai savu bērniņu aprūpētu. Arī mans novērojums ir, ka kontakts ar bērnu veidojas ilgāk un lēnāk un daudz grūtāk, ja tu esi ļāvusies šādam dzemdināšanas procesam, kā es to saucu, ķeizaram,» norāda Diāna.

Pasaules Veselības organizācijas aprēķini liecina, ka optimāli ķeizardzemdībām nebūtu jāpārsniedz 15% no dzemdību kopskaita valstī. Latvijā piektā, dažos gados pat ceturtā daļa bērnu dzimst, izmantojot ķeizargriezienu. Vecmāte ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi, Inese Kampusa, norāda, ka

dažkārt operācija ir vienīgā iespēja glābt mammu un bērniņu. «Mēs baidāmies no dzemdes ruptūras, un tā ir situācija, kad tur tiek skaitītas minūtes,

kad mums ir jāglābj gan māte, gan bērns,» viņa saka.

Valsts apmaksā tikai medicīniski pamatotu ķeizaroperāciju. Šogad ķeizargriezienu operācijām no valsts budžeta ir atvēlēti vairāk nekā 2,5 miljoni eiro, no kuriem 70% jau ir iztērēti.

«Nevajadzētu rasties tādai situācijai, ka ārstniecības iestādē nevar tikt nodrošināta valsts apmaksāta dzemdību palīdzība, jo būtu beidzies valsts finansējums jeb šīs tā saucamās kvotas. Nav pamata sievietei uztraukties, ka tad, ja viņai dzemdības ir gada nogalē, varētu apdraudēt šī te apmaksa, ka viņai būtu jāmaksā no saviem līdzekļiem,» saka Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga.

Gadījumā, ja sieviete pieprasa ķeizargriezienu bez medicīniskā pamatojuma, izmaksas par šādu operāciju valstī svārstās no 850 līdz 3000 eiro.

Rīgas Dzemdību namā un Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā šādi bijuši vien pāris gadījumi gada laikā. Zinot, ka ķeizargriezienu vēlas arvien vairāk māmiņu, cerot uz valsts finansējumu un zināmā mērā tādā veidā mēģinot izmantot valsts piedāvātās iespējas, Veselības ministrija jau pirms diviem gadiem vēlējās izstrādāt stingrākus šīs ķirurģiskās operācijas veikšanas kritērijus, taču līdz pat šim brīdim to nav un gan mediķiem, gan māmiņām ir lielāka iespēja interpretēt, kad to veikt vai ne.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu