Eksperti atzīst, ka finansējuma nepietiek veselības aprūpes pamatfunkciju izpildei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Neatkarīgi eksperti ir atzinuši, ka valdības izdevumi šā brīža apmērā (zem 10%) ir nepietiekami, lai veselības aprūpes sistēma pildītu savus pamatuzdevumus – nodrošinātu sabiedrības veselību, aizsargātu no finanšu riskiem saslimšanas gadījumā un nodrošinātu iedzīvotāju apmierinātību ar veselības aprūpi, TVNET norādīja Veselības ministrijā (VM).

Valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība ir tiešā veidā saistīta ar veselības nozarei piešķirto finansējumu, un valsts apmaksāto pakalpojumu apjoms ir atkarīgs no veselības aprūpei pieejamajiem līdzekļiem. Pasaules Veselības organizācija (PVO) Latvijai rekomendē veselības aprūpes nozarei piešķirt finansējumu vismaz 12% apmērā no valsts kopējā budžeta (šobrīd tie ir 9,8%).

Šāds finansējuma apmērs un proporcija ir minimālais apjoms, lai veselības aprūpes sistēma būtu efektīva. Veicot Latvijas veselības aprūpes sistēmas izvērtējumu, neatkarīgi eksperti ir atzinuši, ka

valdības izdevumi šā brīža apmērā (zem 10%) ir nepietiekami, lai veselības aprūpes sistēma pildītu savus pamatuzdevumus – nodrošinātu sabiedrības veselību,

aizsargātu no finanšu riskiem saslimšanas gadījumā un nodrošinātu iedzīvotāju apmierinātību ar veselības aprūpi, norāda ministrija.

Veselības ministrija atzīst, ka nozares finansējums ir nepietiekams, lai ātri un efektīvi risinātu iedzīvotāju veselības problēmas un uzlabotu pakalpojumu pieejamību. Līgumi ar ārstniecības iestādēm par valsts apmaksātu pakalpojumu sniegšanu tiek slēgti gada sākumā par periodu līdz kalendārā gada beigām. Ārstniecības iestādēm pakalpojumu sniegšana ir jāplāno visa gada garumā. Šobrīd Nacionālajam veselības dienestam (NVD) ir uzdots apkopot datus par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību ārstniecības iestādēs uz 1.oktobri.

Jāatzīmē, ka ārstniecības iestādes arī turpinās sniegt valsts apmaksātus plānveida pakalpojumus pacientiem, kuri uz konsultācijām un izmeklējumiem jau ir pieteikušies. Tāpat ārstniecības iestādes turpinās nodrošināt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

«Vienlaikus jāuzsver, ka, sākot ar šā gada oktobri, ir uzlabota situācija pakalpojumu pieejamībā onkoloģiskajiem pacientiem. Jaunā kārtība paredz, ka pacientus, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, savlaicīgākas izmeklēšanas un ārstēšanas sākšanai ģimenes ārsti varēs nosūtīt nepieciešamo izmeklējumu veikšanai un šie izmeklējumi attiecīgai ārstniecības iestādei tiks apmaksāti pēc fakta - virs līgumos ar NVD noteiktā pakalpojumu apjoma (kvotas),» pauž ministrija.

Savukārt pēc diagnostisko izmeklējumu rezultātu izvērtēšanas, pamatotu aizdomu par onkoloģisku saslimšanu gadījumā, ģimenes ārsts (vai ģimenes ārsta prakses māsa), vienojoties ar pacientu, pieteiks pacienta apmeklējumu specializētā onkoloģiskajā ārstniecības iestādē. Arī šādā gadījumā pakalpojums tiks apmaksāts ārstniecības iestādēm pēc fakta – virs līgumos ar NVD noteiktā pakalpojumu apjoma (kvotas).

TVNET jau rakstīja, ka lielākajā daļā jeb 75% ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami jau no septembra, norāda Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB). Kvotas medicīnā šogad tikpat kā ir beigušās, līdz ar to lielai daļai Latvijas iedzīvotāju vismaz līdz decembra beigām nebūs pieejama valsts apmaksāta veselības aprūpe.

LSB secinājusi, ka 75% ārpus Rīgas esošo slimnīcu valsts apmaksātie pakalpojumi lielākoties nav pieejami no septembra līdz pat nākamajam gadam. Vēl vairāk, atsevišķos gadījumos gada kvotas tiek izsmeltas jau pavasarī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu