Rīgas kinoteātrī reklamē filmu par svingeriem - arī auditorijai, kurā ir bērni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Nepatīkamu pārsteigumu piedzīvojusi kāda sieviete, kura kopā ar meitu iepirkšanās centrā «Rīga Plaza» devusies uz «Multikino», lai noskatītos filmu «Bridžitas Džounsas mazulis» - pirms filmas auditorijai, kurā atradušies bērni, demonstrēts pašmāju filmas «Svingeri» reklāmas klips, kurā kails vīrietis auro «Es jūs visus izdrāzīšu!!», ceturtdien vēstīja TV3 raidījums «Bez tabu».

Lai gan «Svingeri» uz lielajiem ekrāniem iznāks vien pēc dažiem mēnešiem, tās treileris kinoteātros pirms seansiem jau tiek demonstrēts. Turklāt ne tai atbilstošākai auditorijai – bērniem pirms pusaudžu vecuma.

Ināra ar trīspadsmitgadīgo meitu devās uz kinoteātri «Multikino» skatīties filmu «Bridžitas Džounsas mazulis», kura iekļauta kategorijā 12+, proti, ieteicams skatīties tikai pēc 12 gadu vecuma.

Māti un meitu šokējis pirms seansa demonstrētais gaidāmās pašmāju filmas «Svingeri» reklāmas klips jeb tā saucamais treileris, kurā

kails aktieris kliedz: «Es jūs visus izdrāzīšu!» «Svingeri» iekļauta kategorijā 16+,

kas nozīmē, ka to nav vēlams skatīties pusaudžiem, kas nav sasnieguši 16 gadu vecumu.

«Protams, meitai centos aiztaisīt ciet acis. Tas nebija patīkami. Meita bija samulsusi.

Bērni sakautrējušies!» stāsta Ināra.

«Multikino» administrācija telefoniski skaidrojusi, ka arī viņiem netīk rādīt šādu treileri neatbilstoša vecuma bērniem, bet to liekot darīt filmu izplatītājs Latvijā «Forum Distribution». Līgumiskās attiecībās noteikts, ka izplatītājs pirms savām filmām izraugās citu savu filmu treilerus.

«Forum Distribution» pārstāve Ilze Roķe gan neuzskata, ka izplatītājs jel ko pārkāpis, atsaucas uz latviešu valodas vārdnīcu:

«Apskatījos, ko nozīmē vārds «izdrāzt». Tas nozīmē – kaut ko izgatavot no koka,

piemēram, grābekli vai kādas lelles. [..] «Bridžita Džounsa», uz kuru devās ģimene, arī noteikti nav nekāda ģimenes filma. Ieteiktu vecākiem pirms filmas izvēles paskatīties, vai tur ir bērnu biļetes. Ja bērnu biļešu nav uz 12+ kategoriju, viennozīmīgi, tā ir pieaugušo filma. Manuprāt, tā bija absolūta mātes kļūda, ka viņa izdarīja šo izvēli [kopā ar bērnu doties uz filmu «Bridžitas Džounsas mazulis»].»

Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā uzsver, ka filmas demonstrētājiem bija jāparedz, ka auditorijā atradīsies arī bērni no 12 gadu vecuma, ja reiz filmas 12+ kategorija to ļauj.

«Inspekcijas ieskatā filmas treilerus var pieskaitīt reklāmai. Savukārt reklāmas rādīšanu regulē arī normatīvie akti, nosakot, ka bērniem nevar būt pieejami jebkādi materiāli, kuros ir redzama cietsirdīga izturēšanās, vardarbība, erotika, pornogrāfija,» norāda Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas pārstāve Liene Masļeņikova.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu