Šadurskis: Ušakovs ir labs Trampa skolēns

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kolāža: TVNET/Toms Ostrovskis

Rīgas mērs Nils Ušakovs («Saskaņa»), kurš vēl nesen prasījis izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska demisiju, jo vairākās Rīgas skolās samazinājušās pedagogu algas, esot labs ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāta Donalda Trampa skolēns.

Tramps pasaulē slavu iemantojis ar saviem skaļajiem izteikumiem, kuri bieži vien neatbilst patiesībai, kā arī ar nievājošiem izteikumiem par sievietēm.

Šādus izteikumus Šadurskis mēra virzienā raidīja, komentējot mēra pārmetumus, ka jaunās reformas dēļ vairākās Rīgas skolās samazinājušās algas. Ministrs akcentēja, ka pie algu samazinājuma vainīga pati dome, veicot nesaprotamu mērķdotāciju pārdali starp Rīgas skolām.

Viņš arī pauda neizpratni par Rīgas domes vadības paziņojumiem, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) vēlas, lai dome slēdz skolas.

«Ja es runāju, ka Rīgā ir jāsakārto skolu tīkls, tas nenozīmē, ka tās jāslēdz. Ir loģiski, ja piecu minūšu atstatumā ir divas pustukšas skolas, veidot vienu lielu skolu, pilnām klasēm,» skaidroja ministrs.

TVNET rakstīja, ka izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis no amata atkāpties negrasās, savukārt Rīgas mēra Nila Ušakova («Saskaņa») prasību pamest ministra krēslu saista ar vēlēšanu tuvošanos, kā arī iespējamo Rīgas domes nekompetenci, veicot mērķdotāciju pārdali.

Rīgas domes vadība cer uz Satversmes tiesu, lai situāciju vērstu par labu. Vienlaikus ministrija norādījusi, ka pašvaldībām ir jāsakārto skolu tīkls, lai to padarītu efektīvu, palielinātu skolēnu skaita attiecību pret vienu skolotāju, kas arī novedīs pie algu palielinājuma.

«Visspēcīgāk šī reforma iesita pa Rīgas izcilākajām skolām. Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā algas samazinājušās 50% skolotāju. Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā algas samazinājušās 35% skolotāju. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā algas samazinājušās 72% skolotāju,» norāda mērs.

Savukārt Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs (Saskaņa) sociālajā tīklā «Facebook» norāda, ka priekšlikumu atbalstījuši deputāti arī no partijām «Reģionu apvienība» un «No sirds Latvijai». Saeimas balsojumam par Šadurska atkāpšanos jānotiek desmit dienu laikā, informē Ušakovs.

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija skaidro, ka pedagoga darba algu nosaka iestādes vadītājs atbilstoši izglītības iestādei piešķirtajai mērķdotācijai. IZM nodrošina valsts finansējumu pašvaldībām pedagogu darba samaksai, kas pamatā balstās uz diviem būtiskākajiem raksturlielumiem - skolēnu skaitu un aprēķinu, kas ir nepieciešams mācību programmas nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu