Latvijas iedzīvotāji arvien biežāk izvēlas eksotiskus galamērķus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministrija pēdējā laikā novērojusi tendenci, ka Latvijas iedzīvotāji izvēlas arvien eksotiskākus galamērķus, piemēram, Kubu, Ekvadoru un citas attālas valstis, pastāstīja Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktore Guna Japiņa.

Viņa paskaidroja, ka pieaug arī to cilvēku skaits, kuri dažādas valstis izvēlas apmeklēt vienatnē, nevis organizētās grupās, piemēram, ar mugursomu plecos, dodas kalnos un tamlīdzīgi. Japiņa akcentēja, ka šādi ceļojumi bieži vien ir arī lētāki, taču iedzīvotāji daudz biežāk tiek pakļauti dažādiem apdraudējumiem – dabas katastrofām, cilvēktirdzniecībai, nolaupīšanām un citām likstām.

Ministrija akcentē – lai ceļojums neizvērstos traģēdijā vai nepatīkamā pieredzē, pirms brauciena nepieciešams apzināt visus riskus, ar kuriem varētu nākties saskarties ceļojuma laikā. Jāizsver, vai galamērķī nav paaugstināts terorisma risks, kā arī to, vai nav nepieciešams vakcinēties pret dažādām eksotiskām slimībām.

Latvijas iedzīvotāji reizēm ir visai neapdomīgi un dodas uz ārvalstīm bez apdrošināšanas. Ārlietu ministrija norāda – ja cilvēkam nav apdrošināšanas un, piemēram, tiek lauzti kauli, piedzīvots infarkts, cilvēks ir guļošs, transportēšana ir dārga. Viena guļoša cilvēka transportēšana izmaksā aptuveni 25 tūkstošus eiro.

Ministrija arī piedāvā naudu aizdot, ja cilvēks kaut kur ārvalstīs palicis bez līdzekļiem un viņam nav nekādu citu iespēju tos iegūt. Vienlaikus ministrija norāda – vien trešā daļa naudu atdod, tāpēc jāmeklē iespējas, kā aizdotos līdzekļus atgūt.

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas ceļojumā uz ārvalstīm, iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī aicina reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Pirms došanās uz augsta riska apgabaliem, kuros pastāv iespēja inficēties ar dzelteno drudzi, holeru, A, B hepatītu un citām bīstamām slimībām, Ārlietu ministrija iesaka konsultēties ar speciālistu par nepieciešamajām vakcinācijām. Informācija par vakcināciju pieejama Latvijas infektoloģijas centra mājas lapā.

Pieaugot terorisma draudiem pasaulē, Ārlietu ministrija vērš Latvijas iedzīvotāju uzmanību uz to, ka ceļojumu laikā jāievēro maksimāla piesardzība, īpaši izvairoties no tādu objektu apmeklējuma, kuros vienlaicīgi uzturas liels skaits cilvēku, kas tieši šā iemesla dēļ bieži kļūst par teroristu uzbrukuma mērķi. Terorisma uzbrukumu draudu līmenis dažādās Eiropas valstīs var būt mainīgs, svārstoties no zema līdz ļoti augstam, īpaši lielākajās pilsētās, tādēļ aicinām ceļotājus būt piesardzīgiem, izmantojot sabiedrisko transportu un apmeklējot tūristu iecienītas vietas.

Ārlietu ministrijas mājaslapā publicētajiem ceļojumu brīdinājumiem ir rekomendējošs raksturs un tie neierobežo ar Satversmes 98. panta noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu