Latvijā izvietotajā NATO bataljonā varētu iekļauties Kanādas vienība «Tomahauks»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS

Noslēdzoties karavīru treniņiem, drīzumā Latvijā varētu ierasties Kanādas 2.mehanizētās brigādes vienība «Tomahauks», kas iekļautos NATO daudznacionālā bataljona kaujas grupā, atsaucoties uz pulkvedi Konrādu Malkovski un izdevumu «Daily Observer», vēsta Latvijas Aizsardzības ministrijas portāls «sargs.lv».

Šobrīd Kanāda ar NATO partneriem apspriež kaujas grupas karavīru izvietošanu Latvijā 2017.gadā Varšavas samita lēmumu īstenošanai. 455 kanādieši veidos daudznacionāla bataljona kodolu, jo Kanāda ir šīs grupas ietvarvalsts.

«Joprojām notiek sarunas, un mēs turpinām plānošanu,» uzsvērusi Kanādas Aizsardzības ministrija, norādot, ka no valsts puses vēl nav bijis oficiāla paziņojuma par precīzu Kanādas bruņoto spēku ieguldījumu minētajā bataljonā.

Augstas gatavības vienība «Tomahauks» tika izveidota 2016.gada jūnijā un sāka treniņus Petavas poligonā šā gada jūlijā. Vienību veido pārsvarā 2.mehanizētās kājnieku brigādes karavīri, rezerves karavīri un Speciālo operāciju vienības karavīri, integrējot 450.taktiskās helikopteru eskadriļas elementu.

«Tomahauka» karavīri var tikt nosūtīti gan uz Latviju, gan uz citām NATO valstīm atturēšanas politikas īstenošanai, gan arī uz starptautiskajām operācijām, piemēram, Mali vai Irākā.

Jau ziņots, ka 8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda. Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Septembra sākumā Latvijā gan notika darba vizīte, kuras laikā vairāk nekā 150 eksperti no Kanādas, Spānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas bruņotajiem spēkiem ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem pārrunāja Kanādas vadītās daudznacionālā bataljona kaujas grupas izvietošanu Latvijā. Informācija par to, kuras dalībvalstis līdz ar Kanādu veidos kaujas grupu Latvijā, būs zināma pēc aizsardzības ministru sanāksmes oktobra beigās. Plānots, ka bataljona lieluma kaujas grupu veidos aptuveni 1000 karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu